Na początku należy rozprowadzić drożdże z łyżką cukru i mąki w 2-3 łyżkach ciepłego mleka. Mąkę pszenną przesiać, wymieszać z drożdżami . Dodać pozostałe składniki i wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Wyrabiać kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i miękkie. Zostawić ciasto w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (ok. godziny).
Po tym czasie wyłożyć delikatnie ciasto na oprószony mąką blat, rozwałkować, i wykrawać za pomocą szklanki kółka. Możemy na każde z nich nałożyć marmoladę i przykryć drugim kółkiem zlepiając boki, lub trochę naciągnąć kółko w dłoniach, nałożyć marmoladę i zlepić, formując kulkę.
Po wyrośnięciu smażyć pączki w oleju rozgrzanym do temperatury 175ºC, po kilka minut z każdej strony.
Po usmażeniu odkładać na ręczniki papierowe do odsączenia.
Jeszcze ciepłe lukrować lub pudrować.
Pączki palce lizać