Sałatka meksykańska

Jedna z moich ulubionych sałatek. Odkryłam ją u Agnieszki, bardzo mi posmakowała. Jak się okazało to kolejny już przepis z portalu Kwesta Smaku.

Sama ten przepis posłałam już dalej w świat. Prosta do zrobienia i bardzo lubiana przez domowników i gości.

IMG_20210808_133718589

 

Składniki:

  • 1 puszka czerwonej fasolki
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • 1 puszka ananasa
  • 1/2 czerwonej papryki
  • por
  • 200 g sera żółtego
  • 3 łyżki majonezu lub mieszanka majonezu z jogurtem naturalnym
  • przyprawy: sól, pieprz

Kukurydzę oraz czerwoną fasolę  odcedzamy na sitku, i wsypujemy do miski. Ananasa odcedzamy, kroimy na mniejsze kawałki, wsypujemy do miski. Do naszej sałatki dorzucamy umytą i pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę, oraz pokrojony w kostkę ser.

Pora myjemy, przekrawamy wzdłuż na pół i kroimy na półtalarki. Układamy w osobnej misce, zalewamy wrzątkiem, a następnie odcedzamy. Dodajemy do naszej sałatki. Doprawiamy majonezem i przyprawami. Mieszamy. Można udekorować zieloną pietruszką lub szczypiorkiem.