Sałatka meksykańska
Jedna z moich ulubionych sałatek. Odkryłam ją u Agnieszki, bardzo mi posmakowała. Jak się okazało to kolejny już przepis z portalu Kwesta Smaku.
Sama ten przepis posłałam już dalej w świat. Prosta do zrobienia i bardzo lubiana przez domowników i gości.
Składniki:
- 1 puszka czerwonej fasolki
- 1 mała puszka kukurydzy
- 1 puszka ananasa
- 1/2 czerwonej papryki
- por
- 200 g sera żółtego
- 3 łyżki majonezu lub mieszanka majonezu z jogurtem naturalnym
- przyprawy: sól, pieprz
Kukurydzę oraz czerwoną fasolę odcedzamy na sitku, i wsypujemy do miski. Ananasa odcedzamy, kroimy na mniejsze kawałki, wsypujemy do miski. Do naszej sałatki dorzucamy umytą i pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę, oraz pokrojony w kostkę ser.
Pora myjemy, przekrawamy wzdłuż na pół i kroimy na półtalarki. Układamy w osobnej misce, zalewamy wrzątkiem, a następnie odcedzamy. Dodajemy do naszej sałatki. Doprawiamy majonezem i przyprawami. Mieszamy. Można udekorować zieloną pietruszką lub szczypiorkiem.