kokardki z sosie śmietanowym
To danie w naszej kuchni gości od dawna, pewnie już jakieś 10 lat. W ostatnim czasie zostało trochę zapomniane, ale dzisiaj patrząc co mam w lodówce- pięknie złożyło mi się w całość:) Tak oto powróciły na nasz stół kokardki w sosie śmietanowym. Przypominam sobie, że przepis znalazłam w jakiejś kolorowej gazecie, ale nie pamiętam już w której. Uważam, że danie jest godne spróbowania.
Składniki:
- makaron, najlepiej kokardki (polecam te z Lidla)- pół opakowania
- 2 cebule średniej wielkości
- połowa czerwonej papryki
- 10 dag gotowanej szynki w kawałku
- kilka pieczarek
- ok. 150 ml śmietany – 30% (ale można też dać 18 lub wymieszać pół na pół)
- szklanka rosołu (może być z kostki rosołowej)
- sól, pieprz, biały pieprz
- olej z masłem do podsmażenia cebuli
- zielona pietruszka
Zaczynamy od pokrojenia cebuli w piórka, papryki w cienkie paseczki, szynki również w paseczki i pieczarek w talarki – jeśli są duże to przekrawamy na pół. Na rozgrzanym oleju z łyżką masła podsmażamy cebulę, aż będzie miękka. Następnie dorzucamy pieczarki, dusimy chwilę. Oprószamy solą, dodajemy paprykę i szynkę. Po około 5 minutach podlewamy wszystko szklanką rosołu i dusimy jeszcze przez chwilę, papryka musi zmięknąć, ale nie może się rozgotować. Do sosu dodajemy śmietanę, doprawiamy solą, pieprzem białym i czarnym. Sos wychodzi rzadki, można oczywiście go zagęścić mąką.
Podajemy makaron kokardki z sosem, posypany zieloną pietruszką.
Smacznego!