kokardki z sosie śmietanowym

To danie w naszej kuchni gości od dawna, pewnie już  jakieś 10 lat. W ostatnim czasie zostało trochę zapomniane, ale dzisiaj patrząc co mam w lodówce- pięknie złożyło mi się w całość:) Tak oto powróciły na nasz stół kokardki w sosie śmietanowym. Przypominam sobie, że przepis znalazłam w jakiejś kolorowej gazecie, ale nie pamiętam już w której. Uważam, że danie jest godne spróbowania.

makaron_duzy

Składniki:

  • makaron, najlepiej kokardki (polecam te z Lidla)- pół opakowania
  • 2 cebule średniej wielkości
  • połowa czerwonej papryki
  • 10 dag gotowanej szynki w kawałku
  • kilka pieczarek
  • ok. 150 ml śmietany – 30% (ale można też dać 18 lub wymieszać pół na pół)
  • szklanka rosołu (może być z kostki rosołowej)
  • sól, pieprz, biały pieprz
  • olej z masłem do podsmażenia cebuli
  • zielona pietruszka

Zaczynamy od pokrojenia cebuli w piórka, papryki w cienkie paseczki, szynki również w paseczki i pieczarek w talarki – jeśli są duże to przekrawamy na pół. Na rozgrzanym oleju z łyżką masła podsmażamy cebulę, aż będzie miękka. Następnie dorzucamy pieczarki, dusimy chwilę. Oprószamy solą, dodajemy paprykę i szynkę. Po około 5 minutach podlewamy wszystko szklanką rosołu i dusimy jeszcze przez chwilę, papryka musi zmięknąć, ale nie może się rozgotować. Do sosu dodajemy śmietanę, doprawiamy solą, pieprzem białym i czarnym. Sos wychodzi rzadki, można oczywiście go zagęścić mąką.

Podajemy makaron kokardki z sosem, posypany zieloną pietruszką.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>