Sałatka z kaszą kuskus, warzywami i serem feta
Rzadko jadamy kuskus. Mając jednak dobre wspomnienia z dzieciństwa z tą kaszą, kupiłam jedno opakowanie, i tak czekało, aż przyjdzie inspiracja.
W końcu zdecydowałam się na sałatkę. Wynik, cóż… 2:2, dla mnie i męża strzał w dziesiątkę, bardzo nam posmakowała, dziewczyny stwierdziły, że nie ich smaki. Polecam tę sałatkę także jako drugie śniadanie do pracy.
Składniki:
-niespełna szklanka kaszy kuskus
-ser feta
- 2 małe pomidory lub kilka pomidorków koktajlowych
-ogórek
-awokado
-duża garść obranych orzechów włoskich
- oliwa z oliwek, sok z cytryny, łyżeczka miodu, łyżeczka musztardy, zioła suszone, np. bazylia lub oregano- składniki na sos.
Na początku zalewamy w garnku lub misce kaszę wrzątkiem. Płyn powinien sięgać 1 cm powyżej poziomu kaszy. Po kilku minutach, kiedy ziarenka napęcznieją, kasza jest gotowa do spożycia. Warzywa myjemy, ogórka i awokado obieramy ze skórki. Kroimy w kostkę, a orzechy kroimy wedle upodobań- ja pokroiłam dość drobno.
Przygotowujemy sos: w małej miseczce lub kubku mieszamy 4 łyżki oliwy, łyżkę soku z cytryny, łyżeczkę miodu i łyżeczkę musztardy oraz przyprawy: sól, pieprz, zioła.
Do kaszy dodajemy warzywa, orzechy i sos, delikatnie mieszamy. Dodajemy pokrojoną w kostkę fetę. Smacznego!
Choć jeszcze nie próbowałam tego przepisu naginać, myślę, że można dodać także rzodkiewkę, czerwoną paprykę lub oliwki. Następnym razem pokuszę jeszcze o dodanie czegoś zielonego, np. pietruszki- myślę, że będzie idealnie pasować, niestety tym razem nie miałam.