Makowiec zwijany

Pierwszy raz jadłem ten makowiec wykonany przez moją kuzynkę. Był pyszny, wręcz obłędny. A gdy powiedziała, że zawsze wychodzi, nie było już rady jak spróbować zrobić samemu. Od tej pory nie robię już innych makowców. Okazało się, że przepis, który dostałam od Marty, pochodzi z mojej ulubionej strony: Moje Wypieki.

Polecam mak z lidla, już przemielony, tylko do sparzenia. Ja zawsze robię z takiego.

Mój makowiec jest bez rodzynek, ale zawsze można je dodać.

admin-ajax

Ciasto drożdżowe na 3 strucle:

  • 3 szklanki mąki pszennej + 3 łyżki do podsypywania
  • 180 ml letniego mleka
  • 150 g masła, roztopionego i przestudzonego
  • 6 żółtek
  • 45 g świeżych drożdży
  • 6 łyżek cukru
  • pół łyżeczki soli
  • 1,5 łyżki spirytusu (lub wódki, rumu, likieru migdałowego)
  • ziarenka z 1 laski wanilii lub 1 łyżeczka pasty waniliowej

Z drożdży świeżych najpierw robimy rozczyn. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto, dodając pod koniec rozpuszczony tłuszcz. Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić objętość (od 1 do 1,5 godziny).

Masa makowa:

  • 500 g maku
  • 170 g jasnego brązowego cukru (można połowę zastąpić miodem, masa będzie bardziej wilgotna)
  • 50 g orzechów włoskich, posiekanych
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki ekstraktu z migdałów lub aromatu migdałowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka masła, w temperaturze pokojowej
  • pół szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 6 białek

Mak zalewamy wrzącą wodą lub mlekiem (do pokrycia), odstawiamy do wystygnięcia, odsączamy z nadmiaru wody (mleka). Jeśli nie mamy maku mielonego należy go dwukrotnie zemleć w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem.

Do zmielonego maku dodajemy pozostałe składniki, mieszamy. Na końcu należy delikatnie go wymieszać z ubitymi na sztywno białkami, które pozostały z ciasta.

Ciasto drożdżowe dzielimy na 3 części, rozwałkowujemy na prostokątne placki o grubości około 3 mm, nakładamy masę makową, zostawiając około 2 cm od samego brzegu. Zwinąć (jak roladę), a końce makowców podłożyć pod spód. Każdy z makowców zawijamy w papier do pieczenia, najlepiej zawinąć w niego dwukrotnie, pozostawiając około 1 cm luzu pomiędzy ciastem a papierem.

Makowce ułożyć na dużej blaszce, w sporych odstępach od siebie.

Pieczemy w temperaturze 190ºC przez około 30 – 40 minut, do złotego brązowego koloru (kolor będzie wyraźnie przebijał przez papier). Wyjąć, rozciąć papier od góry, przestudzić.

Jeszcze ciepłe ciasto (nie gorące!) polać lukrem i posypać suchym makiem.

Składniki na lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3 – 4 łyżki gorącej wody

Cukier puder wsypujemy do miseczki. Rozcieramy z gorącą wodą przy pomocy wypukłej strony łyżki. Gdy lukier będzie zbyt gęsty – dodać odrobinę wody. Gdy będzie zbyt rzadki, dosypać cukru pudru.

Makowiec długo zachowuje świeżość. Można go upiec już 2 dni przed świętami i przechowywać w chłodnym miejscu, przykryty ręczniczkiem. Można go także zamrozić.

komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>