Brownie z nietypowym składnikiem
Chciałam dziś zrobić najzwyklejsze brownie na świecie, ale jak przeglądałam przepisy natrafiłam na portalu Moje Wypieki na przepis z majonezem! Tak mnie zaintrygował, że musiałam od razu go spróbować. Ciasto wyszło pyszne! Domownikom zdradziłam tajemniczy składnik dopiero po skosztowaniu mojego wypieku. Jakież było ich zdziwienie:)
Polecam. Dodam, że majonezu naprawdę nie czuć w smaku.
Składniki:
- 40 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 25 g kakao
- 140 g gorzkiej czekolady (najlepiej 70% kakao), połamanej na kawałki
- 3 jajka
- 200 g drobnego cukru do wypieków
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 100 g majonezu
- ok.60 g posiekanych orzechów
Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiewamy. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodne.
Mikserem ubijamy krótko jajka z cukrem i wanilią. Do tego (ciągle miksując na wolnych obrotach) dodajemy roztopioną czekoladę a następnie przesiane składniki i majonez. Orzechy można wymieszać z gotowym ciastem lub wyłożyć je na wierzch.
Ja piekłam w foremce silikonowej. Jeśli pieczemy w zwykłej formie należy wyłożyć ją papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy w temperaturze 160ºC przez 30 – 35 minut. Na wierchu tworzy się fajna skorupka, a w środku ciasto jest zwarte i wilgotne.