Brownie z nietypowym składnikiem

Chciałam dziś zrobić najzwyklejsze brownie na świecie, ale jak przeglądałam przepisy natrafiłam na portalu Moje Wypieki na przepis z majonezem! Tak mnie zaintrygował, że musiałam od razu go spróbować. Ciasto wyszło pyszne! Domownikom zdradziłam tajemniczy składnik dopiero po skosztowaniu mojego wypieku. Jakież było ich zdziwienie:)

Polecam. Dodam, że majonezu naprawdę nie czuć w smaku.

51293346_2318218248504600_595593796519985152_n

 

Składniki:

  • 40 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 25 g kakao
  • 140 g gorzkiej czekolady (najlepiej 70% kakao), połamanej na kawałki
  • 3 jajka
  • 200 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 100 g majonezu
  • ok.60 g posiekanych orzechów

Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiewamy. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodne.

Mikserem ubijamy krótko jajka z cukrem i wanilią. Do tego (ciągle miksując na wolnych obrotach) dodajemy roztopioną czekoladę a następnie przesiane składniki i majonez. Orzechy można wymieszać z gotowym ciastem lub wyłożyć je na wierzch.

Ja piekłam w foremce silikonowej. Jeśli pieczemy w zwykłej formie należy wyłożyć ją papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy w temperaturze 160ºC przez 30 – 35 minut. Na wierchu tworzy się fajna skorupka, a w środku ciasto jest zwarte i wilgotne.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>