Wigilijna kapusta z grochem wg KGW

Niezależnie czy wigilia była u rodziców czy rodzice przyjeżdżali do nas, kapustę z grochem szykowała zazwyczaj mama. W ubiegłym roku zainspirowana przepisem z folderu na potrawy wigilijne wg KGW (dla niewtajemniczonych rozwijam skrót KGW: Koła Gospodyń Wiejskich) postanowiłam wykonać ją sama. Cóż, jest inna niż ta mojej mamy czy teściowej, nawet inna niż ta mojej babci, i ciężko porównać która lepsza. Jednak posmakowała nam tak bardzo, że w tym roku to ja robię kapustę, i znów połowę grochu zmiksuję…. Zachęcam do wypróbowania przepisu.

Dziękuję Paniom z Koła z Niegowici za wspaniały przepis.

 48404247_2210040019254944_6303399389222141952_n

Składniki:

1 kg kiszonej kapusty, 70 dkg fasoli Jaś, 1 cebula, ½ kostki masła, sól, pieprz.

Wykonanie:

Kapustę zalać wodą i zagotować. Kiedy zawrze, odcedzić. Zalać zimną wodą i gotować 30 minut. Fasolę Jaś ugotować do miękkości. Połowę wrzucić do ugotowanej kapusty. Drugą połowę zmiksować i także dołożyć do kapusty. Cebulę posiekać i zrumienić na maśle. Dodać do kapusty. Doprawić solą i pieprzem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>