Wigilijna kapusta z grochem wg KGW
Niezależnie czy wigilia była u rodziców czy rodzice przyjeżdżali do nas, kapustę z grochem szykowała zazwyczaj mama. W ubiegłym roku zainspirowana przepisem z folderu na potrawy wigilijne wg KGW (dla niewtajemniczonych rozwijam skrót KGW: Koła Gospodyń Wiejskich) postanowiłam wykonać ją sama. Cóż, jest inna niż ta mojej mamy czy teściowej, nawet inna niż ta mojej babci, i ciężko porównać która lepsza. Jednak posmakowała nam tak bardzo, że w tym roku to ja robię kapustę, i znów połowę grochu zmiksuję…. Zachęcam do wypróbowania przepisu.
Dziękuję Paniom z Koła z Niegowici za wspaniały przepis.
Składniki:
1 kg kiszonej kapusty, 70 dkg fasoli Jaś, 1 cebula, ½ kostki masła, sól, pieprz.
Wykonanie:
Kapustę zalać wodą i zagotować. Kiedy zawrze, odcedzić. Zalać zimną wodą i gotować 30 minut. Fasolę Jaś ugotować do miękkości. Połowę wrzucić do ugotowanej kapusty. Drugą połowę zmiksować i także dołożyć do kapusty. Cebulę posiekać i zrumienić na maśle. Dodać do kapusty. Doprawić solą i pieprzem.