Tanie pierniki na choinkę

Tym razem pierniki w tańszej wersji, ze sztucznym miodem i margaryną zamiast masła, w sam raz na choinkę. Oczywiście można je jeść, choć moim zdaniem, nie są tak smaczne jak z poprzedniego przepisu.

Ładnie zapakowane, mogą być miłym upominkiem świątecznym.

 

48395867_2129499140433650_849378638036992000_n

Składniki

  • 1 szklanka sztucznego miodu
  • 1/2 szklanki cukru
  • 100 g margaryny
  • 1/2 przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka kakao
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 3,5 szklanki mąki

W rondelku rozpuścić margarynę, miód, cukier i przyprawy. Pozostawić na pół godziny do ostygnięcia, dodać sodę i wymieszać. Wsypać mąkę i zagnieść ciasto (można za pomocą miksera). Ciasto wałkować, aż będzie cienkie i wycinać dowolne wzory. Najlepiej za pomocą słomki do napojów zrobić dziurki. Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Piec na papierze do pieczenia ok. 6-8 minut. Wystudzić na metalowej kratce.

Pozostaje tylko dekoracja i nawleczenie nitki lub tasiemki.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>