Tanie pierniki na choinkę
Tym razem pierniki w tańszej wersji, ze sztucznym miodem i margaryną zamiast masła, w sam raz na choinkę. Oczywiście można je jeść, choć moim zdaniem, nie są tak smaczne jak z poprzedniego przepisu.
Ładnie zapakowane, mogą być miłym upominkiem świątecznym.
Składniki
- 1 szklanka sztucznego miodu
- 1/2 szklanki cukru
- 100 g margaryny
- 1/2 przyprawy do piernika
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka kakao
- 1 płaska łyżeczka sody
- 3,5 szklanki mąki
W rondelku rozpuścić margarynę, miód, cukier i przyprawy. Pozostawić na pół godziny do ostygnięcia, dodać sodę i wymieszać. Wsypać mąkę i zagnieść ciasto (można za pomocą miksera). Ciasto wałkować, aż będzie cienkie i wycinać dowolne wzory. Najlepiej za pomocą słomki do napojów zrobić dziurki. Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Piec na papierze do pieczenia ok. 6-8 minut. Wystudzić na metalowej kratce.
Pozostaje tylko dekoracja i nawleczenie nitki lub tasiemki.