Ciasto z cukinii z owocami

Przepis ten jest niewątpliwie największym odkryciem kulinarnym ostatnich wakacji. Znalazłam go na stronie najlepszesmakolyki.pl, kiedy szukałam przepisu na spożytkowanie nadmiaru moich ogródkowych cukinii.  Ciasto jest pyszne, bardzo szybko się robi, i jak dotąd zawsze wychodzi.

IMG_20210804_170654372

Składniki:

  • ok. 350 g cukinii, startej na tarce o dużych oczkach
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1/4 szklanki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 duże jajko
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2/3 szklanki cukru
  • skórka starta z 2 pomarańczy 
  • 1 szklanka borówek i malin

Dodatkowo:

  • polewa (przepis niżej)
  • owoce do ozdoby (maliny i borówki)

Foremkę o wymiarach 11×22 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, kakao i solą.

Jajko roztrzepać z olejem. Dodać pozostałe składniki oprócz mąki oraz owoców i dokładnie wymieszać. Następnie wsypać mieszankę z kakao i szybko wymieszać- nie musi być zbyt dokładnie, jedynie do połączenia składników. Na końcu delikatnie wmieszać owoce.

Ciasto przełożyć do formy. Wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 180°C przez około 60 minut- do suchego patyczka. Następnie wyjąć z formy i zostawić do przestudzenia na kratce. 

Polewa:

  • 100 g czekolady, posiekanej (najlepiej pół na pół mleczną i gorzką)
  • 4 łyżki śmietanki 30 lub 36 %

Śmietankę umieścić w garnuszku, zagotować i zdjąć z ognia. Wsypać czekoladę i wymieszać, do uzyskania jednolitej konsystencji. Zostawić do wystudzenia.

Jeszcze ciepłe ciasto polać polewą i ozdobić owocami. Schłodzić, aż polewa zgęstnieje.

Smacznego