Sernik zebra

Pierwszy raz jadłam ten sernik jak przywiozła go nas Ania. Był pyszny i pięknie się prezentował. Postanowiłam spróbować swoich sił. I choć nie wyglądał tak wybornie jak mojej koleżanki, to smakował równie dobrze. Jest z nim nieco więcej pracy, ale warto.

Kiedy planowałam go upiec pierwszy raz kupiłam czarne kakao…

IMG_20210628_073502875_HDR

Składniki na spód:

  • 250 g ciastek pełnoziarnistych, owsianych lub herbatników
  • 2 łyżki czarnego kakao
  • 80 g roztopionego masła

Składniki na masę serową:

  • 0,7 kg zmielonego twarogu
  • 120 ml śmietany 36% lub 30%
  • 5 dużych jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 tabliczki białej czekolady
  • Opcjonalnie: 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub cukier waniliowy
  • Kopiata łyżka czarnego kakao

Na początku szykujemy spód: pokruszone ciastka, kakao i masło wrzucamy do malaksera i mieszamy, aż nasza masa będzie mieć konsystencję mokrego piasku. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, na który wykładamy masę z ciastek. Ugniatając palcami masę pokrywamy nią spód tortownicy, można zrobić także brzegi. Chłodzimy w lodówce.

Na masę serową składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, studzimy. Wszystkie składniki na masę miksujemy razem. Na koniec odlewamy część masy (ok. 25%) i dodajemy do mniejszej części 1,5 łyżki kakao, mieszamy.

Masę serową wylewamy na schłodzony spód, naprzemiennie: masa biała (ok. 3.4 szklanki), masa czara ok. (1/4 szklanki). Aby wyszły nam paski, masę wylewamy na sam środek formy.

Pieczemy w temperaturze 170ºC (góra-dół) przez około 70-80 minut. Najlepiej piec w kąpieli wodnej lub wstawiając do piekarnika blachę z wodą, aby cały czas była para wodna. Ma to zapobiec pękaniu sernika. W razie konieczności można wydłużyć czas pieczenia.