Muffinki dyniowe
Dynia w ogródku obrodziła, więc teraz trzeba coś zrobić oprócz zupy:) Tym razem postawiłam na muffinki dyniowe.
Składniki:
- 400 g mąki pszennej
- 500 g gotowanej dyni
- 130 g masła
- 200 g drobnego cukru
- 5 dużych jaj
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dynię obieramy, wydrążamy miąższ i wyciągamy pestki. Kroimy na kawałki i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu do momentu aż dynia zmięknie, można podlać kilkoma łyżkami wody. Miękką dynię miksujemy (blendujemy) na gładką masę.
Masło i cukier dodajemy do garnuszka z dynią i podgrzewamy lekko do rozpuszczenia się składników. Studzimy.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy do miski. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka łączymy z mąką i ostudzoną masą dyniową. Mieszamy delikatnie mikserem do połączenia się składników.
W osobnej misce ubijamy białka na sztywną pianę. Dodajemy pianę do ciasta i mieszamy lekko szpatułką do połączenia składników. Masę przekładamy do formy na muf finki i pieczemy ok. 25 minut w temp. 180 stopni.
Świetnie smakują z lukrem wykonanym z cukru pudru i soku z cytryny lub pomarańcza.