Świąteczne pierniczki z przepisu Dawida

To już kolejny przepis na świąteczne pierniczki na moim blogu, tym razem z przepisu, który dostałam od mojego ucznia, Dawida.

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 150 g cukru pudru
  • 200 g masła
  • 3 łyżeczki płynnego miodu
  • 1  łyżeczka sody oczyszczonej
  • można opcjonalnie dodać pół łyżeczki przyprawy do pierników

Masło posiekać na nieduże kawałki, wszystkie składniki na ciasto włożyć do miski i zagnieść na gładką masę.

Gotowe ciasto podzielić na dwie części, każdą z nich owinąć folią i włożyć do lodówki na minimum 30 minut.

Jedną część wyciągnąć z lodówki i rozwałkować na grubość około 2-3 mm, wyciąć ciasteczka i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni, piec pierniki ok 9-12 min. Kiedy pierwsza partia się piecze, robimy ciasteczka z drugiej części ciasta.