oponki
To kolejny przepis z mojego wyblakłego zeszytu. Sprawdzając przepisy w internecie zauważyłam, że różni się znacznie od tych najpopularniejszych. Ale w moim rodzinnym domu, oponki zawsze były robione według poniższej receptury. Następnym razem wypróbuję te bardziej popularne w sieci.
A na razie:
- 25 dag mąki
- 25 dag sera białego
- 1 jajko
- 1 łyżeczka sody
- 1/3 kostki margaryny
- 2 łyżki octu
- tłuszcz do smażenia (olej rzepakowy lub smalec)
Wszystkie składniki razem zagnieść. Następnie otrzymane ciasto rozwałkować na grubość ok centymetra. Smażyć po kilka minut z obu stron, na rozgrzanym tłuszczu, tak aby się ładnie zarumieniły. Proponuje wyłożyć na ręczniki papierowe, aby oddały trochę tłuszczu. Jeśli robimy z lukrem- lukrujemy jeszcze ciepłe, jeśli z cukrem pudrem- czekamy, aż wystygną i dopiero obsypujemy.
smacznego!