oponki

To kolejny przepis z mojego wyblakłego zeszytu. Sprawdzając przepisy w internecie zauważyłam, że różni się znacznie od tych najpopularniejszych. Ale w moim rodzinnym domu, oponki zawsze były robione według poniższej receptury. Następnym razem wypróbuję te bardziej popularne w sieci.

A na razie:

oponkiokSkładniki:

  • 25 dag mąki
  • 25 dag sera białego
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/3 kostki margaryny
  • 2 łyżki octu
  • tłuszcz do smażenia (olej rzepakowy lub smalec)

Wszystkie składniki razem zagnieść. Następnie otrzymane ciasto rozwałkować na grubość ok centymetra. Smażyć po kilka minut z obu stron, na rozgrzanym tłuszczu, tak aby się ładnie zarumieniły. Proponuje wyłożyć na ręczniki papierowe, aby oddały trochę tłuszczu. Jeśli robimy z lukrem- lukrujemy jeszcze ciepłe, jeśli z cukrem pudrem- czekamy, aż wystygną i dopiero obsypujemy.

smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>