pączki na całych jajkach

paczki npowe

Dziś, z okazji tłustego czwartku postanowiłam wypróbować nowy przepis na pączki. Sama nie wiem, które mi bardziej smakują, te dzisiejsze, czy te, które prezentowałam już wcześniej. Inspirowałam się przepisem z „moich wypieków.com”, jednak trochę go pozmieniałam.

Składniki (na ok. 20-25 sztuk):

  • 600 g mąki pszennej + kilka łyżek do podsypywania
  • 2 jajka+ 1 żółtko
  • 100 g roztopionego masła
  • 70 g cukru (można część dać cukru waniliowego)
  • pół łyżeczki soli
  • 1,5 łyżki spirytusu (lub rumu)
  • 250-300 ml letniego mleka (w przepisie oryginalnym było 250 ml, jednak ja dałam 300ml ponieważ moje ciasto było zbyt zbite)
  • 25 g drożdży
  • olej, do smażenia
  • marmolada do nadziewania

Na początku należy rozprowadzić drożdże z łyżką cukru i mąki w 2-3 łyżkach ciepłego mleka. Mąkę pszenną przesiać, wymieszać z drożdżami . Dodać pozostałe składniki i wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Wyrabiać kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i miękkie. Zostawić ciasto w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (ok. godziny).

Po tym czasie wyłożyć delikatnie ciasto na oprószony mąką blat, rozwałkować, i wykrawać za pomocą szklanki kółka. Możemy na każde z nich nałożyć marmoladę i przykryć drugim kółkiem zlepiając boki, lub trochę naciągnąć kółko w dłoniach, nałożyć marmoladę i zlepić, formując kulkę.
Po wyrośnięciu smażyć pączki w oleju rozgrzanym do temperatury 175ºC, po kilka minut z każdej strony.
Po usmażeniu odkładać na ręczniki papierowe do odsączenia.
Jeszcze ciepłe lukrować lub pudrować.

komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>