czekoladowe ciasteczka z migdałami

Odkąd zrobiłam ciasteczka z daktylami, stałam się fanką ciast kruchych z dodatkiem mąki kukurydzianej. Wczoraj przypadkiem natrafiłam na przepis na ciastka czekoladowe z tą właśnie mąką i z marszu postanowiłam je upiec. Są naprawdę smaczne, zachwyciły mojego męża, moje dzieci, dostałam też pochwałę od Teściowej!. Nie przyznaję się nawet, ile sama ich zjadłam. Przepis pochodzi z bloga: ósmy kolor tęczy.

ciastka, czekoladowe, z migdałami, mąka kukurydziana, do kawy

Składniki:

  • 125g masła
  • 125g mąki pszennej
  • 80g mąki kukurydzianej
  • 1 jajko
  • 100g brązowego cukru demerara
  • 2 łyżeczki kakao
  • spora szczypta proszku do pieczenia
  • 100g gorzkiej czekolady posiekanej
  • 50g migdałów w słupkach
  • szczypta soli

Na początku ucieramy mikserem masło (dobrze jak jest miękkie, nie prosto z lodówki) z cukrem. Następnie dodajemy roztrzepane jajko i dalej miksujemy. W osobnej misce łączymy przesiane mąki, proszek, kakao i sól i tą mieszankę stopniowo dodajemy do masy, przy czym mikser ustawiamy na wolne obroty.Kiedy składniki się połączą dodajemy posiekaną czekoladę i migdały. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy kulki z ciasta, wielkości orzecha włoskiego. Pieczemy w temperaturze 190 stopni przez 10-12 minut.

Nie byłabym sobą jakbym nic nie zmieniła w proponowanym przepisie:) Nie dlatego, że miałam jakieś „ale” do tej propozycji, po prostu w szafce zabrakło gorzkiej czekolady. Dałam więc mleczną, zmniejszając ilość cukru do 70 g. Migdały miałam tylko w płatkach. Ciastka wyszły cudne. Może następnym razem uda mi się trzymać oryginału:)

ciasteczka

smacznego!

komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>