Sernik bez spodu
Tym razem przepis na sernik, bez spodu, i bez ucierania masła z żółtkami, ale za to z orzechami i czekoladą. Korzystam z sera z wiaderka, więc mielenie też odpada. Polecam.
składniki:
- 1 kg sera (z wiaderka)
- 5 większych jaj lub 6 małych
- pół kostki masła i pół kostki margaryny Kasi
- cukier waniliowy
- niepełna szklanka cukru
- 1 budyń śmietankowy
- łyżka mąki ziemniaczanej
- opcjonalnie 2 łyżki grysiku
- orzechy włoskie i czekolada gorzka lub deserowa- drobno pokrojone (po garści)
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Roztapiamy masło i margarynę, studzimy. Oddzielamy żółtka od białek. Ser przekładamy do miski miksera, dodajemy cukier, c. waniliowy, żółtka i wszystko przez chwilę ucieramy mikserem na średnich obrotach. Następnie powoli wlewamy tłuszcz dalej ucierając, a na koniec wsypujemy budyń i mąkę i na najniższych obrotach mieszamy do połączenia składników. Białka ubijamy za pomocą trzepaczki na sztywna pianę. Następnie delikatnie za pomocą łyżki łączymy pianę z masą serową. Piekarnik nastawiamy na 160 stopni. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia a boki smarujemy cienką warstwą margaryny i obsypujemy np. grysikiem. Jeśli nasz sernik robimy z dodatkami dodajemy posiekane orzechy i czekoladę. Masę wylewamy do tortownicy, wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok godziny, do zarumienienia. Zostawiamy sernik w ciepłym piekarniku i dopiero po chwili wyciągamy.