Sernik bez spodu

Tym razem przepis na sernik, bez spodu, i bez ucierania masła z żółtkami, ale za to z orzechami i czekoladą. Korzystam z sera z wiaderka, więc mielenie też odpada. Polecam.

52592547_822285198114897_431805725493166080_n

składniki:

  • 1 kg sera (z wiaderka)
  • 5 większych jaj lub 6 małych
  • pół kostki masła i pół kostki margaryny Kasi
  • cukier waniliowy
  • niepełna szklanka cukru
  • 1 budyń śmietankowy
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • opcjonalnie 2 łyżki grysiku
  • orzechy włoskie i czekolada gorzka lub deserowa- drobno pokrojone (po garści)

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Roztapiamy masło i margarynę, studzimy. Oddzielamy żółtka od białek. Ser przekładamy do miski miksera, dodajemy cukier, c. waniliowy, żółtka i wszystko przez chwilę ucieramy mikserem na średnich obrotach. Następnie powoli wlewamy tłuszcz dalej ucierając, a na koniec wsypujemy budyń i mąkę i na najniższych obrotach mieszamy do połączenia składników. Białka ubijamy za pomocą trzepaczki na sztywna pianę. Następnie delikatnie za pomocą łyżki łączymy pianę z masą serową. Piekarnik nastawiamy na 160 stopni. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia a boki smarujemy cienką warstwą margaryny i obsypujemy np. grysikiem. Jeśli nasz sernik robimy z dodatkami dodajemy posiekane orzechy i czekoladę. Masę wylewamy do tortownicy, wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok godziny, do zarumienienia. Zostawiamy sernik w ciepłym piekarniku i dopiero po chwili wyciągamy.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>