Spaghetti a’la Carbonara

Przepis na tą wersję Spaghetti Carbonara znalazłam na portalu Kwestia Smaku. Wcześniej robiłam coś co miało przypominać włoskie danie, ale zawsze były to przepisy ze śmietanką. Ten jest bez, ale z całymi jajami. Kiedy pierwszy raz zrobiłam ten makron wiedzieliśmy, że na dłużej zagości w naszym menu. Bardzo prosty i szybki przepis, a danie wyborne. Polecam z całego serca!

 

Składniki:

  • 2 jajka
  • 100 g boczku wędzonego
  • 150 g makaronu spaghetti
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
  • 30 g sera Grana Padano
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Jajka należy sparzyć wrzątkiem, a następnie roztrzepać widelcem w misce lub na głębokim talerzu, doprawić solą.

Na patelni podsmażamy pokrojony w kostkę boczek do momentu, aż się lekko zarumieni. Dodajemy do niego starty czosnek oraz posiekaną natkę pietruszki i smażymy jeszcze przez kilkanaście sekund. Trzymając patelnię na małym ogniu dodajemy makaron i mieszamy.  Po zdjęciu z ognia dodajemy połowę sera i doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. Całość zalewamy roztrzepanymi jajkami i mieszamy. Jajka nie mogą całkowicie się ściąć, mają utworzyć kremowy sos i tylko trochę zgęstnieć od gorącego makaronu. Następnie wykładamy na talerz, posypujemy serem i podajemy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>