Sałatka z granatem, pomarańczem i orzechami
Dziś sałatka z przepisu Agi. Lekka i pyszna. Polecam
Składniki:
- 1 filet z kurczaka
- 1/3 opakowania rukoli (ok. 30 g)
- 1/4 główki sałaty lodowej
- 1 pomarańcza
- 1/3 owocu granatu
- 60 g orzechów włoskich
sos:
- 3 łyżki miodu
- 2 łyżki musztardy miodowej
- 1 łyżka oliwy extra vergine
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki soku z pomarańczy
Przygotować sos: podane składniki wymieszać w kubeczku, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Następnie przygotowujemy mięso: filet z kurczaka pokroić na mniejsze kawałki, doprawić solą, i usmażyć na patelni na niewielkiej ilości oleju. Należy uważać, aby za długo nie trzymać mięsa na ogniu, aby nie stwardniało.
Rukolę opłukać na sitku, odcedzić, osuszyć, wymieszać z posiekaną sałatą lodową i wyłożyć do miski, lub od razu na talerze. Pomarańcze obrać i wyfiletować (ściągnąć błonki), pokroić na kawałki. Z granatu wyłuskać ziarenka. Orzechy grubo posiekać i lekko zrumienić na patelni. Sałatę i rukolę doprawić solą i pieprzem, dodać kurczaka, cząstki pomarańczy, posypać granatem i orzechami włoskimi. Polać sosem.
Smacznego!