Sałatka z granatem, pomarańczem i orzechami

Dziś sałatka z przepisu Agi. Lekka i pyszna. Polecam

61386479_2079462055688801_4796632786276450304_n

Składniki:

  • 1 filet z kurczaka
  • 1/3 opakowania rukoli (ok. 30 g)
  • 1/4 główki sałaty lodowej
  • 1 pomarańcza
  • 1/3 owocu granatu
  • 60 g orzechów włoskich

sos:

  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki musztardy miodowej
  • 1 łyżka oliwy extra vergine
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki soku z pomarańczy

Przygotować sos: podane składniki wymieszać w kubeczku, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Następnie przygotowujemy mięso: filet z kurczaka pokroić na mniejsze kawałki, doprawić solą,  i usmażyć na patelni na niewielkiej ilości oleju. Należy uważać, aby za długo nie trzymać mięsa na ogniu, aby nie stwardniało.

Rukolę opłukać na sitku, odcedzić, osuszyć, wymieszać z posiekaną sałatą lodową i wyłożyć do miski, lub od razu na talerze. Pomarańcze obrać i wyfiletować (ściągnąć błonki), pokroić na kawałki. Z granatu wyłuskać ziarenka. Orzechy grubo posiekać i lekko zrumienić na patelni. Sałatę i rukolę doprawić solą i pieprzem, dodać  kurczaka, cząstki pomarańczy, posypać granatem i orzechami włoskimi. Polać  sosem.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>