Domowe bułki do hamburgerów
Tym razem wypróbowałm nowy przepis na bułki do hamburgerów, znaleziony w książce Atelier Szefa Kuchni Domowe Wypieki. Wyszły super, zatem warto przepis zapisać na blogu, i korzytsać z niego jak tylko najdzie nas ochota na domowy fast food:)
Składniki:
- 25 g masła
- 300 ml wody
- 25 g drożdży
- 500 g mąki+ do posypywania
- 10 g cukru
- 5 g mleka w proszku
- 1 jajko
- 10 g soli
- opcjonalnie: sezam, mak lub simie lniane do posypania
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło rozpuszczamy i studzimy. Przygotowujemy zaczyn z drożdży, łyżeczki cukru, łyżeczki mąki i 50 ml ciepłej wody. Następnie wlewamy zaczyn do miski, łączymy z pozostałymi składnikami i wyrabiamy, aż ciasto będzie elastyczne. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę.
Jak ciasto podwoi objętość, przekładamy go na stolnicę obsypaną mąką, następnie je zagniatamy i dzielimy na mniejsze części z których wyrabiamy bułki. Powinno nam wyjść ok. 12-15 bułek. Bułki zwilżamy z wierzchu wodą, obsypujemy ziarnami, i zostawiamy do wyrośnięcia, na ok. 30-40 minut. Można je lekko spłaszczyć od góry.
Piekarnik rozgrzewamy do 210 stopni. Wkładając bułki do pieca zmniejszamy od razu temperaturę do 170 stopni i pieczemy ok 10-15 minut. Studzimy na kratce.