Domowe bułki do hamburgerów

Tym razem wypróbowałm nowy przepis na bułki do hamburgerów, znaleziony w książce Atelier Szefa Kuchni Domowe Wypieki. Wyszły super, zatem warto przepis zapisać na blogu, i korzytsać z niego jak tylko najdzie nas ochota na domowy fast food:)

73324889_644296109432394_8093168392392933376_n

 

Składniki:

  • 25 g masła
  • 300 ml wody
  • 25 g drożdży
  • 500 g mąki+ do posypywania
  • 10 g cukru
  • 5 g mleka w proszku
  • 1 jajko
  • 10 g soli
  • opcjonalnie: sezam, mak lub simie lniane do posypania

Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Masło rozpuszczamy i studzimy. Przygotowujemy zaczyn z drożdży, łyżeczki cukru, łyżeczki mąki i 50 ml ciepłej wody.  Następnie wlewamy zaczyn do miski, łączymy z pozostałymi składnikami i wyrabiamy, aż ciasto będzie elastyczne. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę.

Jak ciasto podwoi objętość, przekładamy go na stolnicę obsypaną mąką, następnie je zagniatamy i dzielimy na mniejsze części z których wyrabiamy bułki. Powinno nam wyjść ok. 12-15 bułek. Bułki zwilżamy z wierzchu wodą, obsypujemy ziarnami, i zostawiamy do wyrośnięcia, na ok. 30-40 minut. Można je lekko spłaszczyć od góry.

Piekarnik rozgrzewamy do 210 stopni. Wkładając bułki do pieca zmniejszamy od razu temperaturę do 170 stopni i pieczemy ok 10-15 minut. Studzimy na kratce.

78079267_545450516020332_692000844354158592_n

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>