Pierniki bez masła
To pierwsze tegoroczne pierniczki, robię je już pod koniec listopada, aby zdążyły zmięknąć do Wigilii (jeśli wcześniej nie znikną w nieznanych okolicznościach:)).
Inne niż te co robiłam do tej pory, bo nie mają tłuszczu. Lapsze , jak zrobimy trochę grubsze.
Składniki:
- 200 g płynnego miodu
- 1 łyżeczka przyprawy korzennej do piernika
- 1 łyżka kakao
- 100 g cukru pudru
- 1 jajko
- 400 g mąki pszennej
- 2 łyżki śmietany
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Ja robiłam w mikserze, można też zagniatać ręcznie.
Do miodu wsytpujemy przyprawę do piernika, cukier, kakao, jajko- wszytsko razem mieszamy. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i śmietanę. Wszytsko razem zagniatamy. Wałkujemy na grubość min. 5 mmm, i już teraz możemy wykrawać ulubione kształty.
Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy wodą i pieczemy ok 10-12 minut w temeraturze 190 stopni.
Najlepiej studzić je na kratce.