Pierniki bez masła

To pierwsze tegoroczne pierniczki, robię je już pod koniec listopada, aby zdążyły zmięknąć do Wigilii (jeśli wcześniej nie znikną w nieznanych okolicznościach:)).

Inne niż te co robiłam do tej pory, bo nie mają tłuszczu. Lapsze , jak zrobimy trochę grubsze.

75580511_632935810575227_3845340806302924800_n

Składniki:

  • 200 g płynnego miodu
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej do piernika
  • 1 łyżka kakao
  • 100 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 400 g mąki pszennej
  • 2 łyżki śmietany
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

Ja robiłam w mikserze, można też zagniatać ręcznie.

Do miodu wsytpujemy przyprawę do piernika, cukier, kakao, jajko- wszytsko razem mieszamy.  Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i śmietanę. Wszytsko razem zagniatamy. Wałkujemy na grubość min. 5 mmm, i już teraz możemy wykrawać ulubione kształty.

Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy wodą i pieczemy ok 10-12 minut w temeraturze 190 stopni.

Najlepiej studzić je na kratce.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>