Koperty z jabłkami

Wróciłam do niech po dłuuuugiej przerwie. Ostatni raz robiłam je chyba 5-6 lat temu. I tak mi się zamarzyły….

90702577_2870708932996478_3114756913519132672_n

Składniki:

  • 1 kostka masła
  • 1 szklanka gęstej śmietany
  • 3 szklanki mąki
  • 1 łyżka cukru
  • jabłka
  • cukier puder + woda do rozmieszania
  • cukier do obsypania jabłek

Przepis na ciasto:

Do miski wrzucić jedną kostkę masła , jedną szklankę gęstej śmietany, trzy szklanki mąki i jedną łyżkę cukru. Wszystkie składniki należy posiekać nożem i zagnieść  rękoma w kulkę. Następnie włożyć na godzinę do lodówki. Na końcu rozwałkować ciasto na cienką warstwę i pociąć na kwadraty 8×8 cm.

Przepis na „farsz”:

Jabłka należy obrać, pokroić na duże kawałki i obtoczyć w cukrze.

Na końcu:

Położyć jabłko na środku ciasta i skleić dwa przeciwległe rogi ciasta, potem następne dwa.

Smacznego!

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>