Koperty z jabłkami
Wróciłam do niech po dłuuuugiej przerwie. Ostatni raz robiłam je chyba 5-6 lat temu. I tak mi się zamarzyły….
Składniki:
- 1 kostka masła
- 1 szklanka gęstej śmietany
- 3 szklanki mąki
- 1 łyżka cukru
- jabłka
- cukier puder + woda do rozmieszania
- cukier do obsypania jabłek
Przepis na ciasto:
Do miski wrzucić jedną kostkę masła , jedną szklankę gęstej śmietany, trzy szklanki mąki i jedną łyżkę cukru. Wszystkie składniki należy posiekać nożem i zagnieść rękoma w kulkę. Następnie włożyć na godzinę do lodówki. Na końcu rozwałkować ciasto na cienką warstwę i pociąć na kwadraty 8×8 cm.
Przepis na „farsz”:
Jabłka należy obrać, pokroić na duże kawałki i obtoczyć w cukrze.
Na końcu:
Położyć jabłko na środku ciasta i skleić dwa przeciwległe rogi ciasta, potem następne dwa.
Smacznego!