Pierniki bez leżakowania
Zrobiłam te pierniczki na spotkanie świąteczne z seniorami w naszej szkole. Szukałam przepisu „bez leżakowania” i padło na ten. Ponieważ pierniczki wszystkie zniknęły z talerza, zakładam, że smakowały:)
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 pełne łyżki przyprawy do piernika
- 2 łyżki płynnego miodu – u mnie wielokwiatowy
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżka masła (miękkiego)
- 1 jajko klasy M + 1 jajko do posmarowania
- około 1/3 szklanki ciepłego mleka
- 1 i 1/2 łyżeczki sody (1,5 łyżeczki)
Przepis bardzo prosty, połączyć wszystkie składniki używając robota kuchennego lub zagniatając, następnie rozwałkować ciasto, niezbyt cienko, na ok 3-4 mm, wykroić ulubione kształy, posmarować rozbełtanym jajkiem i upiec:) Pieczemy w piekarniki nagrzanym do 180 stopni góra-dół, przez ok 10-15 minut (w zależności od naszego piekarnika i grubości pierników). Trzeba obserwować, aby się nie przypiekały za bardzo.