Rwane drożdżówki z jabłkiem i orzechami
Tym wypiekiem kolejny raz podbiłam serce mojego męża:) Prawie cała blacha drożdżowek rozeszła się w mgnieniu oka… pycha
Nadzienie może być dowolne, ja zrobiłam z jabłkiem i orzechami.
Składniki:
- 0,5 kg mąki tortowej
- 200 ml letniego mleka
- 30 gram świeżych drożdży
- 5 łyżek cukru
- 120 g margaryny lub masła (roztopionej/roztopionego)
- 1 duże jajko + 1 do posmarowania drożdżówek
Nadzienie:
- jabłka
- orzechy włoskie
- cynamon
- cukier waniliowy
Przygotowujemy zaczyn: mieszamy drożdże z łyżeczka cukru, łyżeczką mąki i 3 łyżkami ciepłego mleka. Odstawiamy do momentu, aż drożdże zaczną pracować.
W misce łączymy drożdże z resztą składników na ciasto. Mleko powinno być letnie, a tłuszcz roztopiony ostudzony. Wyrabiamy ciasto, i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Obieramy jabłka, ścieramy na tarce o dużych oczkach lub kroimy na małe kawałki. Garść orzechów włoski kroimy na małe kawałki. Mieszamy jabłka z orzechami, dodajemy cukier waniliowy i cynamon.
Wyrośnięte ciasto wałkujemy na prostokąt podsypując stolnicę i wałek mąką, by ciasto się nie kleiło.
Na ciasto wykładamy jabłka, cienką warstwę. Zwijamy ściśle wzdłuż krótszego boku (tak jak roladę).
Naszą „roladę” kroimy na ok. 12 kawałków. Bułeczki układy blisko siebie w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (tak, aby po wyrośnięciu mogły się połączyć) . Jeśli lubicie więcej orzechów, możecie drożdżówki posypać orzechami. Proponujemy też posmarować je rozmąconym jajkiem. Odstawiamy jeszcze raz do wyrośnięcia na ok. pół godziny a następnie pieczemy je ok. 20 minut w temperaturze 180ºC .
Po ostygnięciu możemy wyłożyć na drewnianą deskę, a nasi goście będą sobie sami rozrywać kolejne bułeczki.