tort dla Michasi

Moja córcia miała jedno życzenie, jeśli chodzi o 3-cie urodziny: aby tort był z ozdobami. Nie ważne jaki smak, jaki kolor, byle były ozdoby:)
W głowie miałam wytyczne: masa z mrożonych truskawek (bo tak sobie wymyśliłam i nie wiem czemu nie chciałam tego pomysłu zarzucić, bez alkoholu- bo połowa gości to dzieci, no i te ozdoby:) Przeglądnęłam kilkadziesiąt różnych przepisów, ale albo nie wpisywały się w moje warunki, albo nie przekonywały mnie.

Postanowiłam w oparciu o dwa przepisy (na bombę truskawkowo-czekoladową z mojewypieki.com i z przepisu Pawła Małeckiego na torcik jogurtowo-owocowy) zrobić autorską wersję Tortu dla Michasi.

tort_2

Składniki na spód czekoladowy

  • 2 jajka
  • 50 g drobnego cukru do wypieków
  • 50 g mąki pszennej tortowej
  • niepełne pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 25 g gorzkiej lub mlecznej czekolady, startej na tarce o małych oczkach

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać, odłożyć.

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypywać partiami cukier, łyżka po łyżce, ubijając. Dodać żółtka i ubić. Do masy jajecznej dodać przesiane suche składniki, wsypać startą czekoladę. Wymieszać, delikatnie, by piana nie opadła.

Tortownicę (21cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać masę, wyrównać.

Piec około 12 – 15 minut w temperaturze 180ºC. Ciasto wystudzić, oderwać papier do pieczenia.

masa truskawkowa (a poprawniej mus):

  • 455 g zmiksowanych mrożonych truskawek
  • 305 g jogurtu naturalnego (polecam Pilos z Lidla, jest gęsty, a taki powinien być, nie zbyt płynny)
  • 305 ml śmietanki UHT 30%
  • 90 g cukru pudru
  • sok z 1,5 dużej cytryny
  • 31 g żelatyny+ 75 ml wody

Żelatynę moczymy w wodzie. Miksujemy blenderem truskawki (można zamrożone lub trochę podgrzane). Sok z cytryny i cukier puder łączymy ze zmiksowanymi truskawkami. Schłodzoną śmietankę ubijamy (musi być dobrze ubita). Namoczoną żelatynę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Kilka łyżek musu (3-4) dodajemy do rozpuszczonej chłodnej żelatyny , a następnie to wlewamy do reszty musu  i za pomocą trzepaczki dokładnie mieszamy (można podgrzać by się upewnić, że żelatyna na pewno się rozpuściła). Dodajemy jogurt naturalny i całość dokładnie mieszamy. Gdy masa zacznie gęstnieć, łączymy ją z ubitą śmietaną. Tak powstały mus wylewamy w tortownicy na upieczony i ostudzony spód. Wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę.

Jeśli chodzi o wykończenie tortu są dwie opcje: polewa czekoladowa lub tzw. żelka truskawkowa. Ponieważ tym razem tort będzie serwowany przy wielkanocnych mazurkach, które niewątpliwie będą z czekoladą, ja wybieram żelkę.

Żelka truskawkowa:

  • 300g zmiksowanych mrożonych truskawek
  • 2 płaskiej łyżeczki żelatyny+ 35 ml wody
  • 3 łyżki cukru pudru
  • sok z 3/4 cytryny

 

Do zmiksowanych truskawek dodajemy cukier puder i sok z cytryny, dokładnie mieszamy. Podobnie jak przy masie, żelatynę rozpuszczamy w mikrofali lub kąpieli wodnej, a kiedy wystygnie wlewamy do truskawek. Zimną żelkę wylewamy na masę i ponownie wstawiamy torcik do lodówki.

Pozostaje tylko ozdobienie. Możemy to zrobić płatkami czekoladowymi, gotowymi ozdobami z masy cukrowej czy owocami. Idąc za radą Pawła Małeckiego możemy wyjąć tort z tortownicy i dookoła obłożyć podłużnymi biszkoptami. Po lekkim dociśnięciu powinny się przykleić do masy. Jeśli obawiamy się, że odpadną możemy zostawić trochę żelki i teraz nią smarować spód biszkopta przed przyklejeniem. Inną opcją jest obwiązanie ciasta wstążeczką- będzie dodatkowa dekoracja, a i przytrzyma nam biszkopty.

tort

Podaję przepis na polewę czekoladową (zamiast żelki):

  • 100 ml śmietany kremówki 36%
  • 100 g gorzkiej lub mlecznej czekolady

W niedużym garnuszku podgrzewamy kremówkę, prawie do wrzenia. Zdejmujemy z palnika, dodajemy połamaną na kostki czekoladę, odstawiamy na 2 minuty. Po tym czasie mieszamy do otrzymania gładkiego czekoladowego sosu, który schłodzony wylewamy na masę truskawkową.

Przyznaję się, że tej polewy nie robiłam, podaję przepis za Panią Dorotą z moich wypieków.

smacznego!

komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>