mazurek czekoladowy z mleka w proszku

Taki mazurek pierwszy raz robiłam w zeszłym roku na święta. Ponieważ wszystkim smakował postanowiłam w tym roku go powtórzyć. Wykonanie jest dość proste i szybkie, i świetnie nadaje się do ozdabiania.

mazurek

Składniki na ciasto:

  • 200 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 50 g cukru
  • 150 g masła
  • 1 jajko

Przesiewamy mąkę pszenną i ziemniaczaną, dodajemy cukier, pokrojone na kawałki masło oraz jajko. Siekamy nożem masło z mąką, następnie zagniatamy szybko ciasto łącząc wszystkie składniki w jednolitą kulę (możemy dolać łyżkę lub dwie lodowatej wody). Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę.

Następnie ciasto rozwałkować podsypując wałek i blat mąką (ciasto można włożyć pomiędzy dwa arkusze papieru do pieczenia i tak rozwałkować, a jeśli się porwie – można wylepić brakujące miejsca palcami). Spód podziurkować i wstawić do lodówki na pół godziny (przed pieczeniem ciasto ma być schłodzone). Piekarnik nagrzać do 160 stopni. Wstawić blaszkę z ciastem i piec przez około 35 – 40 minut na złoty kolor, ostudzić w formie.

Przepis na spód pochodzi ze strony kwestia smaku.

 

Składniki na masę:

  • pół szklanki wody
  • 200 g masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • cukier waniliowy (op. 16 g)
  • 50 g kakao
  • około 300 g mleka w proszku (nie może być granulowane tylko sypkie)

Dodatkowo bakalie do dekoracji (suszone morele, rodzynki, orzechy, migdały), posypki, pisaki kolorowe- wedle upodobań.

Wodę, masło, cukier, cukier waniliowy oraz kakao umieszczamy w rondlu o grubym dnie. Na średnim ogniu gotujemy do powstania gładkiej masy (masło i cukier muszą się dokładnie rozpuścić) Nadal gotując dodajemy stopniowo mleko, aż do uzyskania gęstej, czekoladowej masy- cały czas mieszając, najlepiej mikserem, lub drewnianą łyżką.

Gdyby:
masa była za rzadka – dodaj mleko
masa była zbyt zbita – wlej wodę
masa była za blada – dosyp kakao

Gotową masę lekko przestudzić i rozsmarować na cieście. Udekorować najpiękniej jak potrafimy, lub niech to za nas zrobią dzieci:)

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>