muffiny pomarańczowe z orzechową posypką

babeczki1

Ciąg dalszy muffinów, jak na razie mojej rodzinie się nie nudzą. Dziś wypróbowałam całkiem nowy smak, przybliżający aromaty Świąt Bożego Narodzenia, mianowicie pomarańczowy z nutką orzechów.

Przepis na muffiny zaczerpnęłam z książeczki „biedronkowej” (przepis Agaty Jędraszczak), trochę go zmodyfikowałam i  dodałam posypkę.

Składniki (na około 6 muffinów, ja robiłam tym razem w mniejszych foremkach u wyszło mi 9):

  • 3/4 szklanki mąki pszennej i 1/4 razowej (można dać tylko szklankę zwykłej pszennej)
  • 1/4 szklanki cukru (ok 50 g)
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 4 łyżki oliwy lub oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • skórka otarta z połowy pomarańczy
  • 50 ml mleka
  • ok. 80 ml soku wyciśniętego z pomarańczy
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Posypka:

  • garść orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka cukru

Osobno łączymy składniki suche: mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, sól i osobno mokre: mleko, sok, olej,jajko roztrzepane, skórkę z pomarańczy. Następnie do suchych składników wlewamy mokre i mieszamy łyżką/szpatułką do połączenia- nie za długo. Ciastem wypełniamy foremki do 2/3 ich wysokości. Jeśli robimy wersję z posypką to w tym miejscu posypujemy nasze muffinki mieszanką zmielonych orzechów z cukrem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika , 200 stopni na ok 20 minut. Oczywiście w mniejszych foremkach muffiny upieką się szybciej, w większych będą potrzebowały trochę więcej czasu. Pieczemy do tzw. suchego patyczka.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>