muffiny bananowe

bananowe
Tym razem prezentuję przepis na sprawdzone muffiny bananowe. Są jednymi z ulubionych muffinów mojego męża.

Przepis podesłała mi koleżanka, wobec której długo miałam kompleksy muffinowe (Sławka pozdrawiam!). Moje, początkowo nigdy nie wyglądały tak pięknie jak jej. Kompleksów pozbyłam się kupując nową formę do muffinów i nowy piekarnik. Po tej zmianie pokochałam ten rodzaj słodkości. Przepis pochodzi ze strony Wielkie Żarcie.

Muffiny bananowe z białą czekoladą

  • 245g mąki
  • 100g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 65 g białej czekolady
  • 2 duże jaja
  • 113g masła
  • 3 duże dojrzałe banany (ok. 450g)
  • aromat waniliowy lub rumowy

Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
W pierwszej misce wymieszać suche składniki: mąkę, cukier, proszek, sodę, sól i pokrojoną czekoladę.
W drugiej misce wymieszać mokre składniki: rozgniecione tłuczkiem do ziemniaków banany, ubite lekko jaja, roztopione i ostudzone masło i aromat.
Mokre składniki dodać do suchych i wymieszać szybko i niedokładnie łyżką (nie mikserem) mogą nawet zostać grudki.
Ciasto włożyć do 12 foremek. Piec ok. 20-25 minut. Sprawdzić patyczkiem czy już dobre.

Ostatnio z braku białej czekolady dodałam mleczną- mnie smakowały bardzo, choć mój mąż opowiedział się za wersją pierwotną. Poza tym bez aromatu też są OK:)

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>