szyszki z mleka w proszku
Pomyślałam: dziś na deser szyszki- dobry pomysł biorąc pod uwagę, że połowę moich gości stanowią dzieci. Choć jak się później okazało, dorośli równie chętnie co dzieciaki sięgali do patery z szyszkami .
Podaję przepis oparty na mleku w proszku. Wydaje mi się, że jest prostszy do przygotowania niż z krówek. Może to moje wyobrażenie, bo sama nigdy nie robiłam tej drugiej opcji :). Pamiętam tylko z dzieciństwa jak robiła je moja mama, i wtedy wydawało mi się, że trwa to całe wieki. Nie mogłam się doczekać, aż będą gotowe. Ale dzieci inaczej mierzą czas, dlatego pewnie kiedyś wypróbuję wersję z krówkami.
Potrzebujemy:
- połowę kostki do pieczenia Kasia
- 100g ryżu preparowanego
- 1/4 szklanki wody
- pół szklanki cukru
- 1,5 łyżki kakao
- pół opakowania cukru waniliowego (można pominąć)
- 1 szklanka mleka w proszku
1. Zaczynamy od przygotowania masy kakaowej. Do garnka wrzucamy margarynę, cukier, kakao, cukier waniliowy i wlewamy wodę. Wszystko stawiamy na ogniu i często mieszamy. Gdy tylko się zagotuje zdejmujemy garnek z ognia.
2. Do przestudzonej masy dodajemy mleko w proszku i ryż. Mieszamy dokładnie.
3. Z otrzymanej „masy”, za pomocą łyżki formujemy ciasteczka, przypominające szyszki. Układamy je na blaszce do pieczenia lub talerzu, aby stężały. Po paru godzinach są gotowe do podania.
W przepisach zazwyczaj jest podwójna porcja tego co ja podaję. Z moich proporcji wyszło ok 25 szyszek.