szyszki z mleka w proszku

Pomyślałam: dziś na deser szyszki- dobry pomysł biorąc pod uwagę, że połowę moich gości stanowią dzieci. Choć jak się później okazało, dorośli równie chętnie co dzieciaki sięgali do patery z szyszkami .

Podaję przepis oparty na mleku w proszku. Wydaje mi się, że jest prostszy do przygotowania niż z krówek. Może to  moje wyobrażenie, bo sama nigdy nie robiłam tej drugiej opcji :). Pamiętam tylko z dzieciństwa jak robiła je moja mama, i wtedy wydawało mi się, że trwa to całe wieki. Nie mogłam się doczekać, aż będą gotowe. Ale dzieci  inaczej mierzą czas, dlatego pewnie kiedyś wypróbuję wersję z krówkami.

szyszki

Potrzebujemy:

  • połowę kostki do pieczenia Kasia
  • 100g ryżu preparowanego
  • 1/4 szklanki wody
  • pół szklanki cukru
  • 1,5 łyżki kakao
  • pół opakowania cukru waniliowego (można pominąć)
  • 1 szklanka mleka w proszku

1. Zaczynamy od przygotowania masy kakaowej. Do garnka wrzucamy margarynę, cukier, kakao, cukier waniliowy i wlewamy wodę. Wszystko stawiamy na ogniu i często mieszamy. Gdy tylko  się zagotuje zdejmujemy garnek z ognia.
2. Do przestudzonej masy dodajemy mleko w proszku i ryż. Mieszamy dokładnie.
3. Z otrzymanej „masy”, za pomocą łyżki formujemy ciasteczka, przypominające szyszki. Układamy je na blaszce do pieczenia lub talerzu, aby stężały. Po paru godzinach są gotowe do podania.

W przepisach zazwyczaj jest podwójna porcja tego co ja podaję. Z moich proporcji wyszło ok 25 szyszek.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>