Mazurek orzechowy

Przepis znalazłam na portalu kwestia smaku. Po swojemu trochę pozmieniałam, i mam kolejny „ulubiony” przepis na mazurka. Choć tak naprawdę, to ciasto niekoniecznie musi być mazurkiem robionym raz w roku, spokojnie może być ciastem orzechowym na kruchym spodzie, do kawy, na co dziennie chwile przyjemności.

???????????????????????

Ciasto na spód:

  • 250 g mąki
  • 50 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g zimnego masła
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki lodowatej wody
Beza Orzechowa:
  • 3 białka
  • 80 g cukru pudru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 150 g orzechów włoskich rozdrobnionych

 

Na początku z podanych składników zagniatamy cisto na spód, nie wyrabiamy długo, zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki. Po 30 minutach, wyłożyć je do blaszki, nakłuć widelcem i podpiec w 180 stopniach 12 minut.

Orzechy rozdrabniamy w malakserze (bardzo drobno). Białka ubijamy na sztywno, dodając po łyżce cukru. Na koniec zmiksować z mąką ziemniaczaną. Następnie dodajemy po łyżce orzechy i delikatnie mieszamy  szpatułką. Gotową masę wykładamy na podpieczony spód i wstawiamy jeszcze na 10 minut do gorącego piekarnika (180 stopni).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>