Młoda kapusta

Jak wiosna to koniecznie musi być botwinka i młoda kapusta. Te dwa dania to dla mnie obowiązkowe pozycje w maju.  Mój ulubiony przepis na kapustę to zawsze ten z marchewką i koperkiem. Najbardziej smakuje z młodymi ziemniakami, jajkiem sadzonym i jak jak ktoś lubi to kefirem:)???????????????????????

Składniki:

  • główka młodej kapusty
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 2 łyżki masła
  • 2 cebule
  • 1 marchewka
  • łyżka śmietany 18%
  • sól, pieprz, 2 listki laurowe
  •  pęczek koperku
  • sok z cytryny

Kapustę dokładnie myjemy i szatkujemy. Zagotowujemy w garnku wodę z łyżeczką soli i liściem laurowym. Do wrzątku wrzucamy kapustę i gotujemy na małym ogniu ok 10 minut. Kapustę odcedzamy na sitku. Na dużej patelni lub w szerokim garnku na łyżce oleju i łyżce masła szklimy pokrojoną  cebulę. Następnie dodajemy startą na tarce na grubych oczkach marchewkę i po 2 minutach kapustę. Dokładnie mieszamy, podlewamy przegotowaną wodą (maksymalnie pół szklanki) i mieszając co jakiś czas dusimy na małym ogniu kilka minut. Doprawiamy solą, pieprzem, rozrobioną w wodzie łyżką śmietany i sokiem z cytryny (do smaku, ok 1 łyżeczka).Dodajmy łyżkę masła. Na koniec dodajemy posiekany koperek, mieszamy.

Smacznego!

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>