Sałatka a’la Cezar, z kurczakiem i grzankami

Miała być sałatka Cezar, jednak dodaliśmy nieco więcej składników niż było w przepisie, i wyszło…pysznie. Świetny pomysł na lekki obiad lub niebanalną kolację. Sałatka zyskała uznanie nie tylko nasze, ale i naszych dzieci. Polecam gorąco.

56781144_2328080734104203_1932220308031275008_n

Składniki:

  • Sałatka lodowa lub rzymska
  • Pierś z kurczaka,
  • olej
  • Przyprawa do kurczaka
  • Pomidor
  • Ogórek
  • Czerwona papryka
  • 2 kromki chleba na grzanki, zioła prowansalskie
  • Sos: majonez, jogurt naturalny, musztarda

Kurczaka myjemy, kroimy w kostkę lub paski i posypujemy przyprawą do kurczaka. Warzywa myjemy, ogórka obieramy. Wszystkie warzywa kroimy w średniej wielkości kawałki: paprykę w paski, pomidora w ósemki, a ogórka w grubsze pół talarki.

Kurczaka smażymy na małej ilości oleju, nie za długo, na dużym ogniu, aby był soczysty.

Chleb kroimy w drobną kostkę, oprószamy ziołami prowansalskimi, a następnie dodając niewielką łyżkę masła robimy na patelni mini grzanki.

Przygotowujemy sos: 4 łyżki majonezu łączymy z łyżeczką musztardy i łyżką jogurtu. Mieszamy.

Na talerzach układamy sałatę, wykładamy na nią mięso, warzywa i polewamy sosem. Na wierzchu posypujemy grzankami.

Można dodać starty parmezan lub inny twardy ser np. Grana Padano.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>