Ciasto z porzeczkami i bezą

Na portalu i love bake znalazłam bardzo fajny przepis na ciasto z porzeczkami i bezą. Jeszcze nie próbowałam, ale myślę, że równie dobrze będzie smakowało z malinami lub borówkami. To co nas nie zachwyciło w oryginalnym przepisie to beza z dodatkiem kokosu, jakoś nam nie współgrała z porzeczkami. Dlatego „kradnę” przepis i wprowadzam małe modyfikacje. Ciasto naprawę warte polecenia.

Warto pamiętać, aby owoców nie dawać za dużo w jednym miejscu, bo mogą puścić za dużo soku i będzie w cieście zakalec. Pilnując tej zasady nic się złego nie  stanie.

???????????????????????

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 220 g mąki tortowej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 3 żółtka, duże
  • 150 g masła
  • 150 g cukru
  • 1,5 łyżki wody

SKŁADNIKI NA BEZĘ:

  • 3 białka, duże
  • 160 g cukru
  • 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

DODATKOWO:

  • ok. 300 porzeczek
  • 1 łyżeczka mąki pszennej

Masło razem z cukrem przekładamy do rondelka i podgrzewamy do rozpuszczenia. Do miseczki wkładamy jajka, żółtka, przesianą mąkę z proszkiem i zalewamy gorącą masą maślaną z cukrem. Miksujemy ciasto do połączenia. Formę (ja używam 18×27 cm) wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto. Porzeczki oprószamy mąką i wykładamy na ciasto.

Białka ubijamy razem ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy stopniowo cukier i dalej ubijamy, następnie wsypujemy przesianą mąkę ziemniaczaną. Wykładamy na ciasto. Pieczemy w temp. 170 C przez około 50 min. (jeśli beza może się bardzo zarumieni warto zakryć ją folią aluminiową i piec dalej).

Smacznego!

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>