Ciasto z porzeczkami i bezą
Na portalu i love bake znalazłam bardzo fajny przepis na ciasto z porzeczkami i bezą. Jeszcze nie próbowałam, ale myślę, że równie dobrze będzie smakowało z malinami lub borówkami. To co nas nie zachwyciło w oryginalnym przepisie to beza z dodatkiem kokosu, jakoś nam nie współgrała z porzeczkami. Dlatego „kradnę” przepis i wprowadzam małe modyfikacje. Ciasto naprawę warte polecenia.
Warto pamiętać, aby owoców nie dawać za dużo w jednym miejscu, bo mogą puścić za dużo soku i będzie w cieście zakalec. Pilnując tej zasady nic się złego nie stanie.
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 220 g mąki tortowej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 3 żółtka, duże
- 150 g masła
- 150 g cukru
- 1,5 łyżki wody
SKŁADNIKI NA BEZĘ:
- 3 białka, duże
- 160 g cukru
- 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
DODATKOWO:
- ok. 300 porzeczek
- 1 łyżeczka mąki pszennej
Masło razem z cukrem przekładamy do rondelka i podgrzewamy do rozpuszczenia. Do miseczki wkładamy jajka, żółtka, przesianą mąkę z proszkiem i zalewamy gorącą masą maślaną z cukrem. Miksujemy ciasto do połączenia. Formę (ja używam 18×27 cm) wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto. Porzeczki oprószamy mąką i wykładamy na ciasto.
Białka ubijamy razem ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy stopniowo cukier i dalej ubijamy, następnie wsypujemy przesianą mąkę ziemniaczaną. Wykładamy na ciasto. Pieczemy w temp. 170 C przez około 50 min. (jeśli beza może się bardzo zarumieni warto zakryć ją folią aluminiową i piec dalej).
Smacznego!