Tiramisu

Dziś klasyczny, jak inni mówią oryginalny, przepis na tiramisu- uwielbiany włoski deser. Oczywiście nie byłabym sobą gdybym czegoś w tym oryginalnym przepisie nie pozmieniała. Tym razem jednak zmiana była wymuszona nie chęcią udoskonalania, ale brakiem amaretto. Użyłam innego alkoholu, ale następnym razem, bo taki zapewne będzie i to niedługo, spróbuję już kupić na czas wszystko co trzeba i zrobić od początku do końca jak się należy:)

52598555_2403926316502559_8610789046223896576_n

Składniki:

  • ok. 250 g biszkoptów podłużnych
  • 500 g serka mascarpone
  • 4 duże jajka
  • 50 g  cukru pudru
  • 6 łyżek likieru Amaretto
  • 250 ml kawy espresso
  • szczypta soli
  • kakao do posypania

 

Na początku należy przygotować kawę espresso, pozostawić do ostygnięcia, a następnie dodać do niej likier Amaretto.

Jajka sparzyć, oddzielić żółtka od białek. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę. Powoli dodawać serek mascarpone ciągle miksując na małych obrotach. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pianę z białek delikatnie łączymy szpatułką z masą z serka i żółtek.

Układamy warstwę biszkoptów w dużym naczyniu lub małych miseczkach. Każdy nasączamy kawą z amaretto. Na biszkopty wykładamy połowę masy. Na masie kładziemy kolejną warstwę nasączonych biszkoptów i przykrywamy resztą masy. Wierzch przed podaniem można posypać kakao. Chłodzimy w lodówce min. 3 godziny

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>