Tiramisu
Dziś klasyczny, jak inni mówią oryginalny, przepis na tiramisu- uwielbiany włoski deser. Oczywiście nie byłabym sobą gdybym czegoś w tym oryginalnym przepisie nie pozmieniała. Tym razem jednak zmiana była wymuszona nie chęcią udoskonalania, ale brakiem amaretto. Użyłam innego alkoholu, ale następnym razem, bo taki zapewne będzie i to niedługo, spróbuję już kupić na czas wszystko co trzeba i zrobić od początku do końca jak się należy:)
Składniki:
- ok. 250 g biszkoptów podłużnych
- 500 g serka mascarpone
- 4 duże jajka
- 50 g cukru pudru
- 6 łyżek likieru Amaretto
- 250 ml kawy espresso
- szczypta soli
- kakao do posypania
Na początku należy przygotować kawę espresso, pozostawić do ostygnięcia, a następnie dodać do niej likier Amaretto.
Jajka sparzyć, oddzielić żółtka od białek. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę. Powoli dodawać serek mascarpone ciągle miksując na małych obrotach. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pianę z białek delikatnie łączymy szpatułką z masą z serka i żółtek.
Układamy warstwę biszkoptów w dużym naczyniu lub małych miseczkach. Każdy nasączamy kawą z amaretto. Na biszkopty wykładamy połowę masy. Na masie kładziemy kolejną warstwę nasączonych biszkoptów i przykrywamy resztą masy. Wierzch przed podaniem można posypać kakao. Chłodzimy w lodówce min. 3 godziny