Botwinka- wiosenna zupa

Uwielbiam botwinkę.  To jedna z tych zup, na którą się czeka niemal cały rok. Szkoda, że mojego entuzjazmu nie podzielają, póki co, moje dzieci:)

 

Składniki:

  • 1 litr bulionu
  • pęczek młodej botwinki
  • 4-5 młodych ziemniaków
  • łyżka soku z cytryny
  • śmietana 18% (do zup i sosów)
  • sól, pieprz

opcjonalnie: jajko na twardo, koperek

Ziemniaki obieramy. Od buraczków odcinamy liście i łodygi, buraczki obieramy. Umyte ziemniaki i buraki kroimy w niedużą kostkę. Liście botwinki dokładnie myjemy i szatkujemy na desce razem z łodygami. Do bulionu wkładamy ziemniaki, gotujemy ok 10 minut, następnie dodajemy buraczki, a po kolejnych 8-10 minutach liście i łodygi. Doprawiamy śmietaną i sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem. Można posypać koperkiem i dołożyć ugotowane na twardo jajko.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>