Botwinka- wiosenna zupa
Uwielbiam botwinkę. To jedna z tych zup, na którą się czeka niemal cały rok. Szkoda, że mojego entuzjazmu nie podzielają, póki co, moje dzieci:)
- 1 litr bulionu
- pęczek młodej botwinki
- 4-5 młodych ziemniaków
- łyżka soku z cytryny
- śmietana 18% (do zup i sosów)
- sól, pieprz
opcjonalnie: jajko na twardo, koperek
Ziemniaki obieramy. Od buraczków odcinamy liście i łodygi, buraczki obieramy. Umyte ziemniaki i buraki kroimy w niedużą kostkę. Liście botwinki dokładnie myjemy i szatkujemy na desce razem z łodygami. Do bulionu wkładamy ziemniaki, gotujemy ok 10 minut, następnie dodajemy buraczki, a po kolejnych 8-10 minutach liście i łodygi. Doprawiamy śmietaną i sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem. Można posypać koperkiem i dołożyć ugotowane na twardo jajko.