Schab z porem i z marchewką
Duszony Schab z porem i z marchewką- świetna alternatywa do tradycyjneg, smażonego schabowego. Dzięki marchewce sos jest lekko słodki. Porzetestowane na moich dzieciach-zaliczone na plus:)
składniki:
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka masła
- 1 por
- 1 ząbek czosnku
- 1 marchewka
- schabu bez kości pokrojony w plastry
- przyprawy: sól, suszone oregano, czerwona papryka, pieprz, kminek
- 2 łyżki sosu sojowego lub sosu orientalny słodki w stylu indonezyjskim
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka mąki pszennej
Mięso myjemy, osuszamy i rozbijamy. Oprószamy solą i pieprzem. Pora myjemy i kroimy w plasterki. Marchewkę obieramy i także kroimy w plasterki (lub półplasterki jak jest duża).
Na dużej patelni na rozgrzanym oleju obsmażamy z obu stron plastry schabu. Na drugiej patelni lub w dużym rondlu podduszamy na łyżce masła i łyżce oleju pokrojonego pora, dodajemy posiekany czosnek. Wszytsko zalewamy gorącą wodą z sosem sojowym (lub orientalnym), dodajemy przyprawy. Obsmażony schab przekładamy do gotującego się wywaru. Gotujemy pod przykryciem ok. 30 minut. Po tym czasie dorzucamy pokrojoną w plasterki marchew, i gotujemy aż mięso i marchewka będą miękkie. Następnie zagęszczamy sos rozprowadzoną w zimnej wodzie mąką. Zagotowujemy. Jesli trzeba doprawiamy do samku solą i pieprzem.