Pierniczki

Pierwsze tegoroczne pierniczki. Nie wiem czy ostatnie, bo widząc ile dziś zostało zjedzonych zaraz po upieczeniu mam wątpliwości, czy doczekają świąt:) Jeszcze nie ozdobione. Lukrowanie planujemy na dwa dni przed wigilią, oczywiście o ile pierniki jeszcze będą:)
Przepis zaczerpnięty z portalu Moje Wypieki.
IMG_20171212_172840

 

Składniki na ok. 100-120 sztuk

  • pół szklanki miodu (lepszy naturalny, ale może być też sztuczny)
  • 160 g masła
  • szklanka cukru pudru
  • 2 jajka
  • 4,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczaenia (ew. sody)
  • 3 łyżki przyprawy do piernika
  • opcjonalnie: 1 łyżeczka kakao - ciasteczka będą ciemniejsze

Miód, masło i cukier podgrzać w garnuszku i wymieszać, do rozpuszczenia się cukru, przestudzić. Dodać pozostałe składniki i wyrobić. Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie dodać więcej płynnego miodu do osiągnięcia odpowiedniej konsystencji. Polecam trochę schłodzić.

Wałkować na stolnicy na grubość 2 – 3 mm lekko podsypując mąką. Wykrawać pierniczki o dowolnych kształtach i przekładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 8 minut w temperaturze 170ºC.

Pierniczki przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku. Mogą leżeć długo, więc spokojnie można je przygotować nawet kilka tygodni przed świętami. My zawsze lukrujemy je później, tuż przed wigilią

IMG_20171212_164739IMG_20171212_164733IMG_20171212_165419
IMG_20171212_164535

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>