schab z nietypowym wykończeniem

schab

Poniżej prezentuję przepis z moimi zmianami:

składniki:

  •  ok. 60 dag schabu karkowego (waga bez kości)
  • pieprz, sól
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • kopiata łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • pól szklanki wywaru z jarzyn lub rosołu
  • olej

Mięso, wcześniej wytarte wilgotną i skropioną octem ściereczką,  klepiemy w dłoniach, nacierając jednocześnie solą i pieprzem. Odstawiamy na 10 minut do lodówki. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej, na którym obsmażamy mięso z każdej strony. Podlewamy rosołem, przykrywamy i dusimy na małym ogniu. Po 10 minutach dorzucamy marchew pokrojoną w talarki lub półtalarki. Dusimy, do momentu całość będzie miękka. W osobnym naczyniu na niewielkiej ilości tłuszczy podsmażamy cebulę pokrojoną w cząstki. Posiekaną natkę pietruszki łączymy z miodem. Upieczone mięso wyjmujemy z garnka i smarujemy miodem z pietruszką. Wstawiamy na 6 minut do nagrzanego piekarnika. Po tym czasie piekarnik wyłączamy, mięso możemy zostawić w uchylonym piecu.

Sos spod pieczeni łączymy z cebulą, zagotowujemy, doprawiamy do smaku. Gotowy blendujemy lub przecieramy przez sito. Mięso podajemy pokrojone na grube plastry, polane gorącym sosem.

Nie ukrywam, że ja idę trochę na skróty. Cebulę kroję w piórka i obsmażam razem z mięsem. Potem duszę razem ze schabem i marchwią.  Powstałego z pieczenia sosu nie przecieram tylko podaję z kawałkami cebuli i marchwi.
Mięsa nie zapiekam, tylko po posmarowaniu miodem z pietruszkę, z powrotem wkładam do garnka i trzymam na małym ogniu pod przykryciem jakieś 10 minut.  Pewnie moja wersja ma nieco inny smak niż ta z książki pani Aszkiewicz, ale jest mniej pracochłonna i bez rozgrzewania piekarnika:)

smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>