tarta z jabłkami

Kolejny przepis na coś z jabłkami, ale tym razem nie muffiny, nie szarlotka a tarta z jabłkami. Pomysł ze strony cincin.cc, autorstwa bajaderki, z moimi małymi zmianami.

tarta1

Składniki:
na ciasto:
• 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
• 2 łyżki cukru
• szczypta soli
• 3 łyżki lodowatej wody
• pół kostki zimnego masła (125 g), pokrojonego w kawałki

na nadzienie:
• 3 duże jabłka, obrane, przekrojone na połówki, każda z połówek na 6 plasterków
• 6 łyżek cukru
• 1/3 łyżeczki mielonego cynamonu
• 1 łyżka mąki pszennej
• duża łyżka rozpuszczonego masła

dodatkowo:
• 1 roztrzepane jajko do posmarowania
• 3 łyżki dżemu brzoskwiniowego

Składniki na ciasto połączyć, uformować w kulę, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez ok godzinę.
Następnie przygotować nadzienie: 4 łyżki cukru wymieszać z cynamonem, posypać jabłka, wymieszać. Pozostałe 2 łyżki cukru wymieszać z mąką w małej miseczce. Schłodzone ciasto rozwałkować, tak aby pasowało do formy, robiąc trochę wyższe brzegi, które potem zawinie się do środka. Można rozwałkować na papierze, a potem odwrócić i zdjąć papier (w ten sposób łatwiej przenieść ciasto do formy, nie łamie się).
Ciasto wyłożone w formie posypać mieszanką cukru i mąki, zostawiając 3 cm od brzegu na zawinięcie ciasta do środka. Wyłożyć jabłka, układając plasterek przy plasterku, zalać roztopionym masłem. Zawinąć brzegi do środka, a następnie posmarować je roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem.
Tartę piec w temperaturze 200°C przez około 40 minut, aż jabłka będę miękkie a ciasto będzie lekko zarumienione. Dżem zagrzać w rondelku i posmarować nim jeszcze ciepłe jabłka. Tartę zostawić na blaszce do wystygnięcia.
Smacznego :)

tarta

 

 

komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>