pizza

pizza

Odkąd mój mąż przyniósł ten przepis na pizzę od koleżanki z pracy, nie eksperymentowałam z innym. Jest super, zawsze wychodzi taka jak powinna.

ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej (przesianej)
  • 1/2 kostki drożdży (rozkruszyć)
  • płaska łyżeczka soli
  • płaska łyżczka cukru
  • szklanka wody
  • 3 łyżki oliwy

Składniki trzeba zagnieść i dobrze wyrobić. Drożdże można pokruszyć i dać do mąki lub wcześniej rozrobić w letnim mleku z cukrem, żeby ruszyły. Jeśli lubimy grubszą pizzę to czekamy aż ciasto podrośnie, jeśli ma być cienkie to należy  szybko rozwałkować i dać na blaszkę. Wczoraj pierwszy raz „nagięłam” przepis, bo brakło mi zwykłej mąki, i dałam 1 szklankę mąki pełnoziarnistej, resztę pszennej. Wyszło super, chyba nawet bardziej mi smakowało niż z samą pszenną:)

sos:

  • pomidory z 1 puszki (odsączyć)
  • łyżka przecieru pomidorowego
  • łyżka ketchupu
  • 2-3 łyżki oliwy
  • bazylia i oregano (sporo, do smaku)
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru
  • czosnek granulowany

Sos musi być dobrze słony i słodki. Można go też wcześniej przesmarzyć i odstawić do wystudzenia. Na płaskiej blaszce układamy: ciasto, następnie sos, dalej ser żółty i na wierzch inne dodatki jakie chcemy. Akurat dziś u mnie była szynka, i pomidory suszone.
Oczywiście jeśli chodzi o dodatki panuje tu całkowita dowolność, co kto lubi lub co ma w lodówce:)

Po wierzchu można oprószyć solą i skropić oliwą. Włożyć blaszkę z pizzą do nagrzanego piekarnika, do bardzo wysokiej temperatury, ja piekę 15 minut w 250 stopniach.

Smacznego

komentarze

Odpowiedz na „Siostra:)Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>