pizza
Odkąd mój mąż przyniósł ten przepis na pizzę od koleżanki z pracy, nie eksperymentowałam z innym. Jest super, zawsze wychodzi taka jak powinna.
ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej (przesianej)
- 1/2 kostki drożdży (rozkruszyć)
- płaska łyżeczka soli
- płaska łyżczka cukru
- szklanka wody
- 3 łyżki oliwy
Składniki trzeba zagnieść i dobrze wyrobić. Drożdże można pokruszyć i dać do mąki lub wcześniej rozrobić w letnim mleku z cukrem, żeby ruszyły. Jeśli lubimy grubszą pizzę to czekamy aż ciasto podrośnie, jeśli ma być cienkie to należy szybko rozwałkować i dać na blaszkę. Wczoraj pierwszy raz „nagięłam” przepis, bo brakło mi zwykłej mąki, i dałam 1 szklankę mąki pełnoziarnistej, resztę pszennej. Wyszło super, chyba nawet bardziej mi smakowało niż z samą pszenną:)
sos:
- pomidory z 1 puszki (odsączyć)
- łyżka przecieru pomidorowego
- łyżka ketchupu
- 2-3 łyżki oliwy
- bazylia i oregano (sporo, do smaku)
- łyżeczka soli
- łyżeczka cukru
- czosnek granulowany
Sos musi być dobrze słony i słodki. Można go też wcześniej przesmarzyć i odstawić do wystudzenia. Na płaskiej blaszce układamy: ciasto, następnie sos, dalej ser żółty i na wierzch inne dodatki jakie chcemy. Akurat dziś u mnie była szynka, i pomidory suszone.
Oczywiście jeśli chodzi o dodatki panuje tu całkowita dowolność, co kto lubi lub co ma w lodówce:)
Po wierzchu można oprószyć solą i skropić oliwą. Włożyć blaszkę z pizzą do nagrzanego piekarnika, do bardzo wysokiej temperatury, ja piekę 15 minut w 250 stopniach.
Smacznego
Dobre, sprawdzone, polecam