Chili Con Carne
Bardzo dobre, proste danie, polecane szczególnie tym, którzy lubią ostre smaki. Oczywiście można zrobić wersję mniej ostrą, wtedy zjedzą także dzieci. Wypróbowane na mojej rodzinie:)
Składniki:
- 2 łyżki oleju
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 kg mięsa mielonego wołowego
- 1 puszka pomidorów pokrojonych na kawałki
- 1 czerwona papryka
- puszka czerwonej fasoli
- 1 łyżeczka zmielonego kminu rzymskiego (kuminu), sól, pieprz, słodka papryka w proszku, chili w proszku,
- dodatki: ryż, zielona pietruszka lub kolendra
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę, obrany czosnek drobno siekamy lub przeciskamy przez praskę. Cebulę szklimy na oleju, dodajmy czosnek, chili, kumin, i podsmażamy jeszcze przez ok pół minuty. Kolejno dodajemy mięso mielone. Kiedy już mięso będzie usmażone dodajemy pomidory z zalewą. Doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i odrobiną cukru. Dusimy wszystko ok 20 minut. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę, dusimy dalej jeszcze 7-10 minut i na koniec dodajemy odcedzoną fasolę. Jeśli jest zbyt gęste podlewamy bulionem lub wodą.
Podajemy z ryżem, posypane obficie zieloną pietruszką lub kolendrą.
Zdarza mi się przepis trochę nagiąć dając mięso wołowo-wieprzowe zamiast samej wołowiny. Niektórzy naginają przepis dodając jeszcze kukurydzę z puszki.
Można do przypraw dodać też suszone oregano, będzie pasować.