Chili Con Carne

Bardzo dobre, proste danie, polecane szczególnie tym, którzy lubią ostre smaki. Oczywiście można zrobić wersję mniej ostrą, wtedy zjedzą także dzieci. Wypróbowane na mojej rodzinie:)

76191761_539265176858839_2997606986121478144_n

Składniki:

  • 2 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 kg mięsa mielonego wołowego
  • 1 puszka pomidorów pokrojonych na kawałki
  • 1 czerwona papryka
  • puszka czerwonej fasoli
  • 1 łyżeczka zmielonego kminu rzymskiego (kuminu), sól, pieprz, słodka papryka w proszku, chili w proszku,
  • dodatki: ryż, zielona pietruszka lub kolendra

Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę, obrany czosnek drobno siekamy lub przeciskamy przez praskę. Cebulę szklimy na oleju, dodajmy czosnek, chili, kumin, i podsmażamy jeszcze przez ok pół minuty. Kolejno dodajemy mięso mielone. Kiedy już mięso będzie usmażone dodajemy pomidory z zalewą. Doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i odrobiną cukru. Dusimy wszystko ok 20 minut. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę, dusimy dalej jeszcze 7-10 minut i na koniec dodajemy odcedzoną fasolę. Jeśli jest zbyt gęste podlewamy bulionem lub wodą.

Podajemy z ryżem, posypane obficie zieloną pietruszką lub kolendrą.

Zdarza mi się przepis trochę nagiąć dając mięso wołowo-wieprzowe zamiast samej wołowiny. Niektórzy naginają przepis dodając jeszcze kukurydzę z puszki.

Można do przypraw dodać też suszone oregano, będzie pasować.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>