Szybkie ciasto z gruszkami

Coś prostego, szybkiego i słodkiego!

73346483_926006911119877_9013276508910780416_n

 

 

Składniki:

  • 1 kg twardych gruszek
  • 2 niepełne szklanki mąki pszennej
  • 4  jajka
  • 1/2-3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki oleju roślinnego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • imbir w proszku (opcjonalnie, ja polecam)
  • cynamon (około lyżeczki)

Składniki powinny być w temperaturze pokojowej, zatem wyjmij jajka wcześniej z lodówki.

Gruszki obieramy i kroimy na średniej wielkości  kawałki. Owoce posypujemy cynamonem i imbirem. Ze względu na moje dzieci, które nie przepadają za imbirem jak jest mocno wyczuwalny, daję mniej, 2-3 szczypty. Jeśli ktoś lubi, można spokojnie dodać więcej.

Do miski wbijamy  jajka i ubijamy mikserem na najwyższych obrotach powoli dosypując cukier. Ubijamy do otrzymania jasnej puszystej masy.

Następnie cienką strużką dolewamy olej miksując na niskich obrotach. Mąką z proszkiem przesiewamy i mieszamy z masą za pomocą szpatułki- do połączenia się składników. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy, układamy na nim gruszki i pieczemy ok 35-40 minut w temp. 180 stopni.

smacznego!

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>