Szybkie ciasto z gruszkami
Coś prostego, szybkiego i słodkiego!
Składniki:
- 1 kg twardych gruszek
- 2 niepełne szklanki mąki pszennej
- 4 jajka
- 1/2-3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki oleju roślinnego
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- imbir w proszku (opcjonalnie, ja polecam)
- cynamon (około lyżeczki)
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej, zatem wyjmij jajka wcześniej z lodówki.
Gruszki obieramy i kroimy na średniej wielkości kawałki. Owoce posypujemy cynamonem i imbirem. Ze względu na moje dzieci, które nie przepadają za imbirem jak jest mocno wyczuwalny, daję mniej, 2-3 szczypty. Jeśli ktoś lubi, można spokojnie dodać więcej.
Do miski wbijamy jajka i ubijamy mikserem na najwyższych obrotach powoli dosypując cukier. Ubijamy do otrzymania jasnej puszystej masy.
Następnie cienką strużką dolewamy olej miksując na niskich obrotach. Mąką z proszkiem przesiewamy i mieszamy z masą za pomocą szpatułki- do połączenia się składników. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy, układamy na nim gruszki i pieczemy ok 35-40 minut w temp. 180 stopni.
smacznego!