Szarlotka z pianą i kruszonką

 

 

 

Dziś szarlotka z pianą i kruszonką (aby białek ciągle nie magazynować:))

82066195_2656206887803716_4444686415669755904_n

Składniki:
Ciasto na spód:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • ½ szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • kostka zimnego masła (200 g)
  • 5 żółtek
  • szczypta soli
  • bułka tarta

Nadzienie:

  • 2 kg jabłek
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • sok z połowy cytryny

Pianka z białek:

    • 5 białek
    • ¾ szklanki cukru
    • 1 łyżka soku z cytryny
    • 2 łyżki budyniu waniliowego lub śmietankowego (proszku), ewentualnie  mąki ziemniaczanej
    • szczypta soli

Do miski wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier, dodajemy żółtka, sól, zimne masło pokrojone na małe kawałki i zagniatamy ręcznie lub za pomocą miksera na gładkie ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części- większą na spód i mniejszą na kruszonkę na wierzch. Większą część ciasta rozwałkowujemy i układamy na spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Drugą część ciasta zawijamy w folię i wkładamy do zamrażalnika.

Spód ciasta podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni  przez około 18-20 min.

Następnie przygotowujemy jabłka. Owoce myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Dodajemy cukier, sok z cytryny, cynamon. Jeśli jabłka puszczą dużo soku należy go odcisnąć i odlać. Bułką tartą posypujemy podpieczony spód, na który wykładamy przygotowane jabłka.
Kolejnym krokiem jest przygotowanie bezy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijamy dodajemy szczyptę soli i partiami cukier. Na koniec dodać sok z cytryny i budyń- delikatnie wymieszać do połączenia składników (można mikserem na niskich obrotach). Ubitą pianę wykładamy na jabłka. Na wierzch ścieramy na tarce o dużych oczkach pozostałą, schłodzoną część ciasta.

Ciasto pieczemy przez ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni ( góra i dół) i piec 45 minut.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>