Szarlotka z pianą i kruszonką
Dziś szarlotka z pianą i kruszonką (aby białek ciągle nie magazynować:))
Składniki:
Ciasto na spód:
- 3 szklanki mąki pszennej
- ½ szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- kostka zimnego masła (200 g)
- 5 żółtek
- szczypta soli
- bułka tarta
Nadzienie:
- 2 kg jabłek
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- sok z połowy cytryny
Pianka z białek:
-
- 5 białek
- ¾ szklanki cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki budyniu waniliowego lub śmietankowego (proszku), ewentualnie mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
Do miski wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier, dodajemy żółtka, sól, zimne masło pokrojone na małe kawałki i zagniatamy ręcznie lub za pomocą miksera na gładkie ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części- większą na spód i mniejszą na kruszonkę na wierzch. Większą część ciasta rozwałkowujemy i układamy na spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Drugą część ciasta zawijamy w folię i wkładamy do zamrażalnika.
Spód ciasta podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 18-20 min.
Następnie przygotowujemy jabłka. Owoce myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Dodajemy cukier, sok z cytryny, cynamon. Jeśli jabłka puszczą dużo soku należy go odcisnąć i odlać. Bułką tartą posypujemy podpieczony spód, na który wykładamy przygotowane jabłka.
Kolejnym krokiem jest przygotowanie bezy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijamy dodajemy szczyptę soli i partiami cukier. Na koniec dodać sok z cytryny i budyń- delikatnie wymieszać do połączenia składników (można mikserem na niskich obrotach). Ubitą pianę wykładamy na jabłka. Na wierzch ścieramy na tarce o dużych oczkach pozostałą, schłodzoną część ciasta.
Ciasto pieczemy przez ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni ( góra i dół) i piec 45 minut.
Smacznego!