pieczone ziemniaki z czosnkiem
Wczoraj przypomniałam sobie przepis na pieczone ziemniaki z czosnkiem, który ostatni raz robiłam … chyba 10 lat temu. Pierwszy raz spotkałam się z nim w jakiejś kolorowej gazecie, chyba Claudii, ale nie jestem pewna.
Przepis jest prosty, a ziemniaki wyglądają efektownie.
Składniki:
- 7 ziemniaków
- 7-10 ząbków czosnku
- sól
- opcjonalnie przyprawa do ziemniaków lub papryka czerwona w proszku
Ziemniaki, najlepiej podobnej wielkości (aby się równo upiekły), dokładnie myjemy. Nie obierając ze skórki nacinamy w poprzek w cienkie paski, ale tak, aby ich do końca nie przeciąć.
Czosnek (ilość ustalamy wg uznania, ja dałam 1 ząbek na 1 ziemniaka, ale myślę, że można dać więcej) obieramy i kroimy na cienkie talarki. Wkładamy w nakrojonego ziemniaka, nie rzadziej niż w co drugą przegródkę. Przed włożeniem do pieca, obsypujemy przyprawą lub solą z papryką. Pieczemy w 200 stopniach przez ok. 70 minut. Czas pieczenia oczywiście zależy od wielkości i rodzaju ziemniaków. (Jeśli robimy już np. jakieś mięso to nie trzeba grzać ekstra pieca , tylko wykorzystujemy przy okazji wolną przestrzeń)
Ponieważ miałam w lodówce masło czosnkowe własnej roboty, 5 minut przed końcem pieczenia ponakładałam go po kawałku na każdego ziemniaka.
smacznego!
Kiedy zdążysz to wszystko zrobić- wyglądają bardzo apetycznie. Czy też tak smakują?Już wiem kto będzie u nas robił następny obiad – ja mięsko Ty dodatki?