pieczone ziemniaki z czosnkiem

Wczoraj przypomniałam sobie przepis na pieczone ziemniaki z czosnkiem, który ostatni raz robiłam … chyba 10 lat temu. Pierwszy raz spotkałam się z nim w jakiejś kolorowej gazecie, chyba Claudii, ale nie jestem pewna.
Przepis jest prosty, a ziemniaki wyglądają efektownie.

ziemniak1

Składniki:

  • 7 ziemniaków
  • 7-10 ząbków czosnku
  • sól
  • opcjonalnie przyprawa do ziemniaków lub papryka czerwona w proszku

Ziemniaki, najlepiej podobnej wielkości (aby się równo upiekły), dokładnie myjemy.  Nie obierając ze skórki nacinamy w poprzek w cienkie paski, ale tak, aby ich do końca nie przeciąć.
Czosnek (ilość ustalamy wg uznania, ja dałam 1 ząbek na 1 ziemniaka, ale myślę, że można dać więcej) obieramy i kroimy na cienkie talarki. Wkładamy w nakrojonego ziemniaka, nie rzadziej niż w co drugą przegródkę. Przed włożeniem do pieca, obsypujemy przyprawą lub solą z papryką. Pieczemy w 200 stopniach przez ok. 70 minut. Czas pieczenia oczywiście zależy od wielkości i rodzaju ziemniaków. (Jeśli robimy już np. jakieś mięso to nie trzeba grzać ekstra pieca , tylko wykorzystujemy przy okazji wolną przestrzeń)

Ponieważ miałam w lodówce masło czosnkowe własnej roboty, 5 minut przed końcem pieczenia ponakładałam go po kawałku na każdego ziemniaka.

ziemniak

smacznego!

komentarze

  1. Kiedy zdążysz to wszystko zrobić- wyglądają bardzo apetycznie. Czy też tak smakują?Już wiem kto będzie u nas robił następny obiad – ja mięsko Ty dodatki?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>