Chleb na drożdżach i zakwasie
Bazę do mojego przepisu znalazlam na stronie przepisnachleb.pl. Wprowadziłam niewielkie zmiany i mam jeden z moich ulubionych przepisów na domowe pieczywo. Chleb wykonany według tej receptury robiłam już wielokrotnie, i zawsze wychodził. Dzięki temu, że dodajemy drożdże jest szybki w wykonaniu w porównanoiu do tradycyjnego chleba na zakwasie.
Składniki
- 100 g aktywnego żytniego razowego zakwasu
- 550 g mąki pszennej typ 480 lub 550
- 1 łyżka soli
- 8-10 g drożdży świeżych
- ok. 80 g ziaren (np. mieszanka: siemie lniane, słonecznik, dynia)
- 400 g letniej wody
- łyżeczka cukru
Odstawiam miskę przykrytą ściereczką w ciepłe miejsce na ok.godzinę Następnie przekładam ciasto do keksówki z papierem do pieczenia i pozostawiam do ponownego wyrośnięcia (pod ścireczką) (ok. 45 min).
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 250 stopni C, program „góra + dół”, bez termoobiegu. Wyrośnięty chleb wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni C i piec jeszcze ok. 45 minut. Pod koniec pieczenia chleb wyciagamy z formy, i ponownie wstawiamy go do piekarnika na ostatnie 10 minut by się dopiekł. Zawsze sprawdzam na koniec czy po stuknięciu w spód chleba wydaje on głuchy odgłos:)