Ciasto na pierogi (bez jajka)

Czasem robię z jajkiem. czasem bez… nie mogę się zdecydować, które ciasto lepsze. Prezentowany przepis na pewno jest wart polecenia… Tym razem zrobiłam pierogi z mięsem z rosołu.

90808498_222624069111428_5003403846324584448_n

 

Składniki

  • 500 g mąki pszennej typ 450
  • 2 łyżki oleju
  • niepełna łyżeczka soli
  • ok. 250 ml gorącej wody

 

Zazwyczaj dawałam mąkę na stolnicę, do tego sól, olej i zalewałam gorącą wodą- wyrabiałm. Tym razem wrzuciłam wszystko do miski miksera i samo się wyrobiło. Zanim zaczniemy lepić pierogi, dajmy ciastu „odpocząć” pod ściereczką ok 10 minut. Rozwałkowujemy dość cienko, będą lepsze pierogi:)

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>