zioła i przyprawy- co do czego

cząber- używany do zapiekanek, dań z jajek np. omletów, do dań z fasoli, soczewicy, grochu; przyprawia się nim również zupy jarzynowe, kapuśniaki, farsze mięsne; cząber doskonale komponuje się z majerankiem i tymiankiem

estragon- używany do twarogów, farszów i masła ziołowego;dopełnia smak ryb oraz skorupiaków,pasuje do kurczaka, indyka, dziczyzny, cielęciny oraz do większości potraw z jajek

gałka muszkatołowa- stosowana jest zarówno do potraw słodkich jak i pikantnych; przyprawia się nią pierniki, ciasta, desery owocowe, kremy i budynie; dodaje się ją do zup, sosów, dań z jaj i serów oraz potraw z takich warzyw jak; kapusta, kalafior, marchew, pomidory i ziemniaki.

lubczyk- polecany jest do przyrządzania zup, sosów, potraw z warzyw; świetnie pasuje do potraw z ryżu i dań z mięsa drobiowego oraz wołowego; Nasionami lubczyku posypuje się często sałatki i tłuczone ziemniaki, a zmiażdżone dodaje się do pieczywa, ciasteczek, herbatników i serów

rozmaryn- idealny dodatek do mięs, ryb, ryżu, wędlin, zup oraz sałatek; przyprawia się wiele potraw mięsnych, szczególnie z wieprzowiny, baraniny, jagnięciny, drobiu oraz dziczyzny.

tymianek- polecany jest szczególnie do zup, sosów, ziemniaków, potraw z grochu i fasoli oraz innych warzyw; doskonale komponuje się z cielęciną, jagnięciną, wołowiną, drobiem, rybami, podkreśla smak farszów, pasztetów, wędlin, gulaszów

Cenne informacje znalazłam na stronach: kamis.pl, prymat.pl, przyprawowy.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>