zioła i przyprawy- co do czego
cząber- używany do zapiekanek, dań z jajek np. omletów, do dań z fasoli, soczewicy, grochu; przyprawia się nim również zupy jarzynowe, kapuśniaki, farsze mięsne; cząber doskonale komponuje się z majerankiem i tymiankiem
estragon- używany do twarogów, farszów i masła ziołowego;dopełnia smak ryb oraz skorupiaków,pasuje do kurczaka, indyka, dziczyzny, cielęciny oraz do większości potraw z jajek
gałka muszkatołowa- stosowana jest zarówno do potraw słodkich jak i pikantnych; przyprawia się nią pierniki, ciasta, desery owocowe, kremy i budynie; dodaje się ją do zup, sosów, dań z jaj i serów oraz potraw z takich warzyw jak; kapusta, kalafior, marchew, pomidory i ziemniaki.
lubczyk- polecany jest do przyrządzania zup, sosów, potraw z warzyw; świetnie pasuje do potraw z ryżu i dań z mięsa drobiowego oraz wołowego; Nasionami lubczyku posypuje się często sałatki i tłuczone ziemniaki, a zmiażdżone dodaje się do pieczywa, ciasteczek, herbatników i serów
rozmaryn- idealny dodatek do mięs, ryb, ryżu, wędlin, zup oraz sałatek; przyprawia się wiele potraw mięsnych, szczególnie z wieprzowiny, baraniny, jagnięciny, drobiu oraz dziczyzny.
tymianek- polecany jest szczególnie do zup, sosów, ziemniaków, potraw z grochu i fasoli oraz innych warzyw; doskonale komponuje się z cielęciną, jagnięciną, wołowiną, drobiem, rybami, podkreśla smak farszów, pasztetów, wędlin, gulaszów
Cenne informacje znalazłam na stronach: kamis.pl, prymat.pl, przyprawowy.pl