domowa tortilla pszenna i kukrydziana
Dziś pierwszy raz robiłam sama placki tortilli. Zrobiłam dwie wersje: pszenną i kukurydzianą. Przepis jest prosty, jednak muszę przyznać, że trochę się namęczyłam, aby rozwałkować na ładne koła ciasto kukurydziane. Może dałam za dużo wody, bo aż pól szklanki:/ Z wersją pszenną nie miałam żadnych kłopotów, i to ona bardziej smakowała mojemu mężowi. Choć muszę przyznać, że kukurydziana, też ma w sobie „to coś”.
Nie wiem czy jeszcze kiedykolwiek będę kupować gotowe placki tortilli. Te domowe są równie pyszne i bez chemii. Moje dzieciaki zjadły po dwie tortille z nadzieniem i dodatkowo po samym placku:) Byłam zachwycona, przemyciłam nawet awokado i mix sałat, których teoretycznie moje dzieci nie lubią:)
Ciasto na tortille pszenną (8 szt):
- 1 szklanka mąki pszennej (przesianej)
- 1/4 łyżeczki grubej soli
- 1,5 łyżki smalcu
- ok 1/3 szklanki gorącej wody
Rozpuszczamy smalec w gorącej wodzie. Następnie wlewamy mieszankę do mąki z solą, mieszamy łyżką, następnie wyrabiamy kilka minut ręką. Kiedy cisto jest gładkie i elastyczne formujemy go w kulę i zostawiamy w przykrytej folią misce na ok. godzinę (może być trochę krócej). Po tym czasie dzielimy ciasto na osiem równych części, i każdą z nich rozwałkowujemy na cienkie koła. Placki tortilli pieczemy na patelni, z dnem z powłoką nieprzywierającą, bez tłuszczu, po 45-60 sekund z każdej strony. Placki maja być blade z brązowymi plamkami. Aby placki były bardziej elastyczne, możemy zawijać te upieczone na zwilżoną wodą ścierkę. Podajemy z ulubionym nadzieniem. Jeśli tortillę przygotowaliśmy wcześniej, przed podaniem możemy je podgrzać na rozgrzanej patelni lub w piekarniku.
Przygotowanie wersji kukurydzianej jest takie same jak w przypadku tortilli pszennych. Zatem poniżej podaję tylko składniki, oraz propozycje na dwa farsze z kurczakiem.
Ciasto na tortille kukurydziane:
- pół szklanki mąki pszennej (przesianej)
- pół szklanki mąki kukurydzianej (przesianej)
- 1/4 łyżeczki grubej soli
- 1 łyżka tłuszczu (smalcu, masła lub oleju)
- 1/3 szklanki gorącej wody (jeśli ciasto zbyt zbite można dolać więcej wody)
Przykładowe nadzienie:
- sos do posmarowania tortilli: wymieszana musztarda z majonezem (1:2)
- mix sałat
- grilowana lub podsmażona na patelni pierś kurczaka pokrojona w kostkę lub paski, może być tylko osolona lub w przyprawach do drobiu
- kiełki rzodkiewki
- ogórek świeży pokrojony w półtalarki
- pokrojony pomidor lub pomidorki koktajlowe
- sos: 2 łyżki oliwy lub oleju wymieszane z sokiem z cytryny (do smaku)
- sól i pieprz
Możemy układać pojedynczo składniki na posmarowaną sosem tortillę, lub wymieszać wszystko razem, jak sałatkę, a następnie układać na placki. Zawinąć tortillę i smacznego!
Propozycja nr 2:
- kurczak (jak wyżej)
- papryka czerwona pokrojona w cienkie paski
- ogórek pokrojony w słupki
- awokado pokrojone w paski, skropione sokiem z cytryny
- pomidor w paski
- mix salat lub sałata masłowa
sos do posmarowania tortilli: majonez z musztardą (2:1)
Placki smarujemy sosem, następnie układamy warzywa i zawijamy.
smacznego!
szczerze mówiąc nigdy jeszcze nie próbowałam robić sam tortilli. A tak uwielbiam zawijać w nie warzywka do pracy…
spróbuj, jak lubisz pszenne,zacznij od nich, ja robiłam pierwszy raz, ale na pewno nie ostatni:) możesz podzielić się jakie robisz nadzienia do tortilli?