domowa tortilla pszenna i kukrydziana

Dziś pierwszy raz robiłam sama placki tortilli. Zrobiłam dwie wersje: pszenną i kukurydzianą. Przepis jest prosty, jednak muszę przyznać, że trochę się namęczyłam, aby rozwałkować na ładne koła ciasto kukurydziane. Może dałam za dużo wody, bo aż pól szklanki:/ Z wersją pszenną nie miałam żadnych kłopotów, i to ona bardziej smakowała mojemu  mężowi. Choć muszę przyznać, że kukurydziana, też ma w sobie „to coś”.

tortilla2

Nie wiem czy jeszcze kiedykolwiek będę kupować gotowe placki tortilli. Te domowe są równie pyszne i bez chemii. Moje dzieciaki zjadły po dwie tortille z nadzieniem i dodatkowo po samym placku:) Byłam zachwycona, przemyciłam nawet awokado i mix sałat, których teoretycznie moje dzieci nie lubią:)

Ciasto na tortille pszenną (8 szt):

  • 1 szklanka mąki pszennej (przesianej)
  • 1/4 łyżeczki grubej soli
  • 1,5 łyżki smalcu
  • ok 1/3 szklanki gorącej wody

Rozpuszczamy smalec w gorącej wodzie. Następnie wlewamy mieszankę do mąki z solą, mieszamy łyżką, następnie wyrabiamy kilka minut ręką. Kiedy cisto jest gładkie i elastyczne formujemy go w kulę i zostawiamy w przykrytej folią misce na ok. godzinę (może być trochę krócej). Po tym czasie dzielimy ciasto na osiem równych części, i każdą z nich rozwałkowujemy na cienkie koła. Placki tortilli pieczemy na patelni, z dnem z powłoką nieprzywierającą, bez tłuszczu, po 45-60 sekund z każdej strony. Placki maja być blade z brązowymi plamkami. Aby placki były bardziej elastyczne, możemy zawijać te upieczone na zwilżoną wodą ścierkę. Podajemy z ulubionym nadzieniem. Jeśli tortillę przygotowaliśmy wcześniej, przed podaniem możemy je podgrzać na rozgrzanej patelni lub w piekarniku.

Przygotowanie wersji kukurydzianej jest takie same jak w przypadku tortilli pszennych. Zatem poniżej podaję tylko składniki, oraz propozycje na dwa farsze z kurczakiem.

Ciasto na tortille kukurydziane:

  • pół szklanki mąki pszennej (przesianej)
  • pół szklanki mąki kukurydzianej (przesianej)
  • 1/4 łyżeczki grubej soli
  • 1 łyżka tłuszczu (smalcu, masła lub oleju)
  • 1/3 szklanki gorącej wody (jeśli ciasto zbyt zbite można dolać więcej wody)

Przykładowe nadzienie:

  • sos do posmarowania tortilli: wymieszana musztarda z majonezem (1:2)
  • mix sałat
  • grilowana lub podsmażona na patelni pierś kurczaka pokrojona w kostkę lub paski, może być tylko osolona lub w przyprawach do drobiu
  • kiełki rzodkiewki
  • ogórek świeży pokrojony w półtalarki
  • pokrojony pomidor lub pomidorki koktajlowe
  • sos: 2 łyżki oliwy lub oleju wymieszane z sokiem z cytryny (do smaku)
  • sól i pieprz

Możemy układać pojedynczo składniki na posmarowaną sosem tortillę, lub wymieszać wszystko  razem, jak sałatkę, a następnie układać na placki. Zawinąć tortillę i smacznego!

Propozycja nr 2:

  • kurczak (jak wyżej)
  • papryka czerwona pokrojona w cienkie paski
  • ogórek pokrojony w słupki
  • awokado pokrojone w paski, skropione sokiem z cytryny
  • pomidor w paski
  • mix salat lub sałata masłowa

sos do posmarowania tortilli: majonez z musztardą (2:1)
Placki smarujemy sosem, następnie układamy warzywa i zawijamy.

smacznego!

tortilla1

komentarze

    • spróbuj, jak lubisz pszenne,zacznij od nich, ja robiłam pierwszy raz, ale na pewno nie ostatni:) możesz podzielić się jakie robisz nadzienia do tortilli?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>