Wielkanocna babka drożdżowa

Jak Wielkanoc to obowiązkowo babka. Tym razem drożdżowa

???????????????????????

 

Składniki:

  • 3  szklanki mąki pszennej
  • 35 g świeżych drożdży
  • 4 żółtka z dużych jaj (lub 5 małych)
  • 1 jajo
  • szklanka mleka
  • pół szklanki cukru
  • 120 g masła
  • szczypta soli

Na początek robimy zaczyn: mieszamy drożdże z łyżeczką cukru, mąki i kilkoma łyżkami ciepłego (nie gorącego) mleka. Następnie podgrzewamy resztę mleka a w nim roztapiamy tłuszcz.

Kiedy drożdże nam urosną a mleko z masłem będą letnie, wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera i wyrabiamy za pomocą haka. Można oczywiście ciasto wyrobić ręcznie. Zostawiamy w misce pod przykryciem (ściereczką) na ok. 30 minut.  Następnie przekładamy do przygotowanej formy na babkę lub do mniejszych foremek. Ponownie zostawiamy na ok 20 minut, aby ciasto wyrosło,  wt ym czasie nagrzewamy piekarnik do temp. 170ºC. Pieczemy ok 30-40 minut, babka musi być ładnie zarumieniona. Studzimy chwilę w foremce a następnie na kratce. Można udekorować lukrem, choć nie jest to konieczne.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>